Umělé zasněžování zatěžuje přírodu a je energeticky náročné, varují experti

Letošní zimní sezonu na českých horách zachraňovala sněžná děla. Právě zasněžování má ale podle odborníků negativní vliv na přírodu. Takové výzkumy existují v Alpách už 20 let, v Čechách se s nimi teprve začíná. Negativních vlivů si však všímají i čeští rybáři, vodohospodáři a botanici.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Umělé zasněžování (ilustrační foto)

Umělé zasněžování (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

Co na zasněžování v přírodě vadí, je odběr vody a její případné znečištění.

Většina vody použitá na zasněžování se totiž nevsákne zpět, ale odpaří se a spadne někde jinde.

Odběr vody navíc vadí různým organismům, které ve vodě žijí. „Problém nastává u potoků, kde přirozeně tečou desítky litrů vody, a množství vody, které se odebírá pro zasněžování, může být také třeba 10 nebo 15 litrů,“ vysvětluje Stanislav Březina ze Správy Krkonošského národního parku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vliv umělého zasněžování na přírodu se zajímala Hana Novotná

Umělý sníh neprospívá ani rostlinám. Má totiž jinou strukturu než ten přírodní - není provzdušněný, a tak ztrácí izolační schopnost.

Navíc zůstává na sjezdovkách déle, a proto řada rostlin, které vykvétají dříve - například bledule nebo blatouchy - nemá šanci vykvést.

Zasněžování také spotřebuje hodně energie.„Na zasněžení jednoho metru čtverečního 30centimetrovou vrstvou sněhu se uvažuje spotřeba jedné kilowatthodiny. Na deset hektarů to je roční spotřeba asi pěti domácností,“ vypočítal novinář Jiří Bašta.

Bude to problém

Vlivy zasněžování se zkoumají teprve postupně, a s tím se bude vyvíjet i další regulace. „Žádostí o zasněžování je stále více. Vzhledem k tomu, jak probíhala letošní zima, je téměř jasné, že ze zasněžování se v budoucnosti zřejmě stane velký problém,“ říká Stanislav Březina.

Skiareály pro umělé zasněžování a odběr vody z přírodních toků musí mít řadu povolení. „Všechny stavby technického zasněžování musí projít řádným územním a stavebním řízením, v jehož průběhu se stanoví podmínky k umístění a ty se musí v průběhu provozování stavby dodržovat,“ popisuje Zina Plchová ze SkiResortu Černá hora – Pec.

Vodoprávní úřad povoluje odběry na základě vodnatosti daného toku - v řekách a potocích se musí zachovat tolik vody, kolik tam přirozeně teče 35 nejsušších dní v roce.

Simona Bartošová, Hana Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme