Bývalí policisté zpochybnili trestní řízení proti Bartákovi v kauze Tatra

Bývalí elitní detektivové dnes u soudu zpochybnili trestní řízení proti exministrovi Martinu Bartákovi v korupční kauze nákupu armádních tatrovek. O úplatek si prý měla říct Tatra, a ne Barták. Státního zástupce Dušana Táborského navíc obvinili ze zaujatosti. Ten to považuje jen za další pokus obhajoby o diskreditaci trestního řízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý ministr obrany Martin Barták stojí před soudem kvůli údajné korupci při nákupu vozů Tatra pro českou armádu

Bývalý ministr obrany Martin Barták stojí před soudem kvůli údajné korupci při nákupu vozů Tatra pro českou armádu | Zdroj: ČTK

Před trestním tribunálem svědčili čtyři bývalí policisté, kteří se na vyšetřování kauzy podíleli.

Jako první vypovídal bývalý ředitel protikorupční policie Libor Vrba. Podle něj začal kauzu neoprávněně vyšetřovat Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.

„Protokol, který mi byl předložen, byl naprosto špatně. Na to jsem řekl: přineste mi zahájení o úkon trestního řízení, kde by se měl obecně popsat skutkový stav věci, pro co se ta věc vede. Na mě bylo koukáno, jako kdybych spadl z Marsu. Když jsem se ptal, tak mi bylo řečeno, že to někdo oznámil, tak jsme museli rychle konat,“ popsal Vrba.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud s Martinem Bartákem v kauze kolem nákupu tatrovek pro armádu sledovala Evelyna Kulíšková

Po domluvě s ředitelem ÚOOZ Robertem Šlachtou případ předal expertovi na vyšetřování zbrojních zakázek Františku Zahálkovi. Ten ale trestnímu senátu řekl, že na postu šéfa vyšetřovatelského týmu Tatra dlouho nezůstal. Opakovaně upozorňoval na úniky informací do tisku a jeho postupy prý vadily státnímu zástupci Dušanovi Táborskému.

„V jednom okamžiku jsem zahlédl, že vedle mě sedící policistka z ÚOOZ udělala jakési gesto na pana žalobce Táborského a oba odešli na chodbu. Výslech byl potom ukončen, otázky vyčerpány. V pondělí si mě pan ředitel zavolal s tím, že na mě byla stížnost ze strany pana žalobce Táborského,“ uvedl Zahálka.

Poté byl Zahálkovi případ odebrán a policista krátce nato ukončil služební poměr. Kauzu zpětně hodnotí jako neopodstatněnou. „Já nevím, jaký to mělo cíl. Pakliže nebyly předány žádné finanční prostředky, pak nevím, co se mělo tímto úkonem zjistit,“ dodal Zahálka.

Při soudním líčení navíc naznačil, že se během vyšetřování objevily náznaky, že o úplatek si řekli naopak manažeři Tatry, a ne Martin Barták. Státní zástupce Dušan Táborský obvinění odmítá a výpovědi policistů označil za pokus obhajoby o diskreditaci řízení.

„Svědčí tady nečekaně bývalí policisté z vysokých funkcí, kteří odešli a někteří z nich přímo spolupracují s jedním z obžalovaných, a nevede se jim špatně,“ poznamenal Táborský.

Hlavní líčení bude pokračovat ve středu výslechem klíčového svědka z USA, bývalého manažera Tatry Duncana Sellarse.

Simona Bartošová, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme