V Jižní Americe dopadli nejhledanějšího drogového bosse na Balkáně Šariće

Úřady zatkly nejhledanějšího balkánského drogového bosse Darka Šariće. Po více než čtyřletém pátrání se tak obávaný kokainový král ocitl v policejní cele v Srbsku. Vyšetřovatelé Šariće obviňují z pašování téměř šesti tun kokainu z Jižní Ameriky do Evropy a praní špinavých peněz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Balkánský drogový boss Darko Šarić byl zadržen v Jižní Americe

Balkánský drogový boss Darko Šarić byl zadržen v Jižní Americe | Zdroj: ČTK

Šariće se podařilo dopadnout v nejmenované jihoamerické zemi, kde po něm pátraly policejní týmy z několika zemí.

Když Šarić, pohybující se na území čtyř latinskoamerických států, zjistil, že se kolem něj smyčka utahuje, raději se vzdal.

Jedinou jeho podmínkou bylo umožnění setkání s rodinou v Černé Hoře, odkud tento 44letý mafián pochází.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dopadení Darka Šariće informoval zvláštní zpravodaj ČRo v Bělehradě Robert Mikoláš

Z Podgorici ho pak dnes ráno policisté přepravili speciálním letadlem do Bělehradu, kde je obviněn z 13 trestných činů, především z pašování 5,7 tun kokainu právě z Jižní Ameriky do Evropy a z praní špinavých peněz ve výši nejméně 22 milionů eur.

S dopadením Šariće, který podle neoficiálních informací vydělával až miliardu eur ročně, Bělehradu pomohly i Spojené státy, konkrétně CIA.

Američané se podíleli i na zadržení zásilky 2,5 tuny kokainu určené pro evropský trh v roce 2009. Bez mezinárodní spolupráce by totiž nebylo možné tohoto narkobarona nikdy chytit.

A přímo CIA dnes poděkoval i srbský vicepremiér Aleksandar Vučić, jehož Srbská pokroková strana vyhrála v nedělních předčasných volbách a voliče získala i díky nekompromisnímu boji s organizovaným zločinem.

Gang narkomafiána Šariće v minulosti plánoval i útoky na srbské představitele včetně prezidenta. Na druhou stranu ale měl kontakty na bývalé ministry za exprezidenta Vojislava Koštunici a politické strany také financoval.

Konvoj aut převáží zadrženého balkánského drogového bosse Darka Šariće ke speciálnímu soudu pro organizovaný zločin v Bělehradě | Foto: Reuters

Balkán je už dlouhou dobu místem, přes které se drogy pašují z Jižní Ameriky do západní Evropy. Srbské gangy, respektive organizované zločinecké skupiny ze zemí bývalé Jugoslávie, patří v Evropě k nejobávanějším.

Některé, hlavně ty z Kosova, ovládají trh s drogami v řadě evropských zemí. Ty srbské pak jsou nechvalně proslulé od Nizozemska po Bosnu.

Policisté z různých zemí pak srbské gangy podezírají i z řady loupeží šperků a peněz v Dubaji, Monaku či ve Švýcarsku. A činné jsou i v České republice, kde hlavně v 90. letech patřily k nejmocnějším.

Česká policie se dokonce zabývala dopisem, ve kterém byly informace o údajně připravovaném atentátu na prezidenta Václava Havla jednou ze srbských zločineckých skupin, zřejmě ho ale psali členové ze soupeřícího gangu.

Robert Mikoláš, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme