Fico obvinil Kisku z napojení na scientology. Ten mu odpověděl trestním oznámením

Deset dní zbývá do 2. kola prezidentských voleb na Slovensku. A kampaň se pořádně vyostřuje. Dva soupeři o prezidentský úřad Andrej Kiska a Robert Fico se navzájem obviňují. Kiska má podle Fica blízko k sektě scientologů. A premiér zas podle podnikatele Kisky hledá špinavé pomluvy kde se dá, aby nemusel mluvit o selháních své vlastní vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér a kandidát na prezidenta Robert Fico během kampaně v západoslovenské Skalici

Premiér a kandidát na prezidenta Robert Fico během kampaně v západoslovenské Skalici | Zdroj: Reuters

„Pan Kiska zná lidi z této sekty, komunikuje s nimi, setkává se s nimi a spolupracuje s nimi. Je to opravdu vážný problém pro tuto zemi, kdyby člověk, který je napojený na sektu scientologů, měl kandidovat na prezidenta,“ tvrdí Robert Fico.

Neříká ale nic nového, většinou jen opakuje starší články z médií. Spojovat svého soupeře se sektou scientologů se mu teď nicméně hodí. Druhé kolo bude za chvíli a premiér potřebuje vyburcovat voliče, kteří v prvním kole nepřišli k volbám.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezidentskou kampaň na Slovensku sleduje zpravodaj ČRo Vojtěch Berger

„Minimálně dva roky byl součástí aktivního života sekty scientologů na Slovensku,“ tvrdí Fico. Už dřív se v novinách psalo, že Andrej Kiska coby úspěšný podnikatel přednášel na akcích, které údajně pořádali lidé blízcí scientologické církvi. Ti měli Kiskovi vydat i knihu. Kiska tvrdí, že nevěděl, že jde právě o scientology.

„Opět zopakuji, že nejsem scientologem. A oba dva roky odpovídám na všechny tyto otázky. Všechno jsem vysvětlil, popsal, byly k tomu všechna vyjádření. Tohle je typická hra premiéra, o které jsem mluvil. Bude očerňovat, bude urážet a obviňovat, protože se bojí, že prohraje. Když se bavíme o bezpečnostním riziku, podle mě je bezpečnostním rizikem právě premiér, protože nedokáže řešit problémy lidí,“ oponuje Kiska.

I když kampaň přitvrzuje, Robert Fico se snaží nedat na sobě nic znát. Pokračuje v turné po Slovensku s oslavami Mezinárodního dne žen. Naposledy si do bratislavské haly pozval skupinu Elán. A voliči nedokázali odolat.

Pro Roberta Fica zahrála skupina Elán | Foto: Vojtěch Berger

„S Elánem se každý baví, ať je vám dvacet nebo šedesát. Určitě si tím pan Fico získá nějaké hlasy, ale ne v Bratislavském kraji,“ poznamenává mladá žena. Negativní kampaň jakoby se na oslavy MDŽ ani nedonesla, premiér tu o politice nemluví, jen krátce vyzve všechny, aby přišli volit.

Andrej Kiska mezitím podal na Roberta Fica trestní oznámení. I pro to, že ho Fico označil před volbami za lichváře kvůli splátkovým společnostem, ve kterých Kiska dříve podnikal.

„Podal jsem trestní oznámení a pokládám tím první kolo za ukončené a očekávám a vyzývám premiéra na skutečně férovou diskuzi o tom, jak on vidí svoji úlohu prezidenta, v čem on vidí problémy a jak to vidím já. Protože v tom máme zásadní rozdílné vnímání,“ dodává Kiska, který si zatím v kampani vystačil s opakováním několika vět. Jeho skutečnou zkouškou ale budou televizní debaty příští týden, kde bude muset improvizovat.

Robert Fico a Andrej Kiska | Foto: Český rozhlas

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme