33 zástupců z Gruzie, Moldavska a Kypru v Praze sledovalo výuku trenérů

Společnému tréninku béčka a juniorů Sparty přihlížely i tři desítky trenérů z Moldavska, Gruzie a Kypru. Stážisté se do Prahy v rámci programu Evropské fotbalové asociace přiletěli podívat, jak se fotbaloví trenéři vzdělávají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zahraniční zástupci sledují trénink

Zahraniční zástupci sledují trénink | Foto: Jan Suchan | Zdroj: Český rozhlas

„Jezdí i trenéři z podstatně větších zemí. Rusové nebo tu byla silná skupina Angličanů, Holanďanů a Švédů, kteří se přijeli poučit, jak se v Česku vzdělávají trenéři. Je příjemné, že to tyto lidi zajímá,“ těší vedoucího trenérsko-metodického úseku české Fotbalové asociace Antonína Plachého.

Podobné kurzy organizuje řada evropských zemí. Vzdělávání trenérů je jedním ze čtyř programů, ty další se zaměřují na přípravu žen, přípravu nejlepších mládežníků a přípravu těch nejmenších fotbalistů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trenérskou stáž navštívil reportér Českého rozhlasu Jan Suchan

„Vyměňujeme si zkušenosti, jak se pracuje v jiných zemích. V České republice jsem podruhé a zaujalo mě, jak je propojená příprava mládežnických reprezentantů s tréninkem v jejich klubech. Budeme přemýšlet, jak to udělat u nás,“ říká zástupce technického ředitele kyperského svazu Savvas Constantinou.

Češi se inspirovali třeba ve Švýcarsku, odkud si přivezli pravidla, jak se mají na stadionech chovat rodiče. Možnost vyjíždět na stáže do zahraničí je hlavním důvodem, proč se v Praze podobné třídenní semináře pravidelně konají.

„Máme možnost říct, že už do toho nepůjdeme, pak bychom ale hůř sháněli možnosti, jak poslat naše trenéry někam ven. Vybíráme si země jako je Francie či Holandsko, které jsou pro nás zajímavější,“ říká Antonín Plachý.

Se sparťanským tréninkem skončila i cesta moldavských, gruzínských a kyperských trenérů. Získané poznatky se teď budou snažit aplikovat ve svých zemích. Stejně jako to dělají čeští trenéři po svých výjezdech.

Jan Suchan, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme