Rusové uzavřeli ještě před sankcemi velké obchody s evropskými firmami

Rusové utrácejí za miliardové obchody s evropskými společnostmi. Dohody byznysmeni uzavřeli zejména teď o víkendu a hned krátce po něm. To znamená v době, kdy Spojené státy a Evropská unie hrozily uvalením prvních sankcí proti Rusku. Další obchody můžou z těchto důvodů následovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Technická kontrola německé RWE

Technická kontrola německé RWE | Zdroj: Reuters

Obří dohody byly zatím uzavřeny dvě. První se týká německé energetické společnosti RWE, která dojednala prodej ropné a plynárenské divize DEA. Získá ji skupina ruských investorů.

V jejím čele je miliardář a jeden z nejbohatších Rusů Michail Fridman. Vlastní investiční společnost LetterOne, která divizi od RWE koupí za více než pět miliard eur.

O prodeji divize uvažovalo vedení německé RWE už loni. Ale chystaná transakce upoutala pozornost právě teď, kdy se vztahy mezi Západem a Ruskem kvůli krizi na Ukrajině zhoršily.

Šéfové RWE o dohodě informovali ještě v neděli německou vládu, která prý naznačila, že proti prodeji nemá námitky. Obě firmy teď pracují na podrobnostech a chtějí mít co nejdříve hotové parametry kupní smlouvy.

Druhý významný obchod se týká státem vlastněné ruské ropné společnosti Rosněft. Středem jejího zájmu se stal výrobce pneumatik Pirelli. Ruský Rosněft získá až 13 procent v italské firmě.

Ropná a plynárenská divize DEA, patřící německé energetické společnosti RWE | Foto: Reuters

Podle analytiků je to skvělá příležitost, jak posílit svůj vliv ve známé firmě. CNN uvedla, že vznikne nová holdingová společnost, ve které bude mít poloviční podíl právě Rosněft. To znamená, že bude mít silný hlas mezi akcionáři o rozhodování celého holdingu.

Někteří odborníci odhadují, že v následujících dnech budou přibývat další, neméně významné dohody mezi Rusy a evropskými firmami.

Spojené státy a Evropská unie už zavedly sankce proti vybraným ruským i ukrajinským politikům a hrozí, že další podobná opatření budou následovat. Neví se ale, v jakém rozsahu.

Sílící tlak mezi Západem a Ruskem pociťují i další investoři. Obávají se jiskření, které by mohlo přinést obchodní válku.

Důvodem sankcí je postup Moskvy na Krymu. Sankce spočívají ve zmrazení vkladů některých představitelů krymské administrativy a Rusů v evropských bankách a zákazu cest do zemí Evropské unie. Ta uvažuje i o zavedení hospodářských sankcí.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme