Příbuzní Číňanů ze ztraceného letadla hrozí hladovkou. Chtějí víc informací

Mezi čínskými příbuznými cestujících ze zmizelého letadla to vře. Dnes někteří v Kuala Lumpuru slovně napadli zástupce malajsijských úřadů, rozzlobení byli i účastníci setkání v Číně. Letecká společnost ani vláda jim prý nedávají dost informací.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příbuzní cestujících ze ztraceného malajsijského letadla

Příbuzní cestujících ze ztraceného malajsijského letadla | Zdroj: ČTK

Dnes jedna z Číňanek slovně napadla úředníky na tiskové konferenci v Kuala Lumpuru, další příbuzní křičeli před hotelem s transparenty v rukou. Stejně to vřelo i na setkání rodin v Pekingu, kde příbuzní rodin slibují začít s protestní hladovkou.

„Malasijská vláda poskytuje v poslední době informace, které hned popře, a nedávají tak smysl. Naopak v komunikaci s čínskou vládou nejsou problémy,“ řekl novinářům jeden z příbuzných.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dalších okolnostech pátrání po "letadle duchů" mluvila zpravodajka Českého rozhlasu v USA Lenka Kabrhelová

Dvacet šest zemí, v čele s Malajsií, už skoro dva týdny hledá ztracené letadlo. Oblast pátrání se od včerejška opět zvětšila.

Malajsie požádala okolní země o tajná vojenská data. Thajsko včera potvrdilo, že 8. března letadlo zaznamenaly radary při letu v Malackém průlivu, pravděpodobně směřující k Andamanským a Nikobarským ostrovům.

Šance na nalezení živých cestujících jsou každý den nižší. Některé nouzové přístroje údajně po měsíci přestanou vysílat signály, což může pátrání ještě zkomplikovat.

Tři miliony lidí na internetu pomáhají hledat ztracené malajsijské letadlo

Číst článek

Příbuzní cestujících ze ztraceného malajsijského letadla | Foto: ČTK/AP

Data z vojenských radarů potvrzují jen to, že Boeing 777 po přerušení komunikace s leteckými dispečery výrazně změnil směr i výšku letu.

Vyšetřovatelé pátrají nejen na moři, ale také na zemi. V počítači jednoho z pilotů se snaží najít soubory, které nedávno vymazal z programu leteckého simulátoru.

Malajsijský ministr obrany Hišamudín Husajn nicméně odmítl jako nepravdivá tvrzení některých obyvatel Malediv, že letadlo spatřili při průletu nad souostrovím.

Vyšetřovatelé se pokoušejí zjistit, zda pilot nemohl na svém domácím letovém simulátoru trénovat, jak vypnout jednotlivá letová zařízení před letem, který zmizel asi hodinu po startu. Zkoumají také, zda netrénoval letové vzorce na trasách odkloněných od Pekingu.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme