Za pár milionů by se všechny problémy vyřešily, řekl Barták podle svědka v kauze Tatra

Podle klíčového svědka obžaloby v kauze Tatra zazněla žádost o úplatek. Bývalý manažer Tatry Duncan Sellars dnes u soudu řekl, že exministr obrany Martin Barták si před lety ve Spojených státech řekl o peníze výměnou za hladký průběh zakázky. Tatra měla dodat české armádě nová auta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Duncan Sellars vypovídal v kauze Tatra u Městského soudu v Praze. 19. 3. 2014

Duncan Sellars vypovídal v kauze Tatra u Městského soudu v Praze. 19. 3. 2014 | Zdroj: ČTK

Obžaloba předvolala Duncana Sellarse jako přímého svědka rozhovoru na střelnici v USA, ve kterém údajně padla korupční nabídka Martina Bartáka Tatře.

Duncan Sellars dnes popsal, že samotnému rozhovoru šéfa představenstva Tatry Williama Cabanisse a Martina Bartáka předcházela krátká konverzace s tehdejším premiérem Mirkem Topolánkem.

Manažerům Tatry doporučil pobavit se s Bartákem o komplikacích, které provázely armádní zakázku. Cabaniss se Sellersem se proto na Bartáka obrátili.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud, který rozplétá kauzu Tatra, sleduje reportérka Evelyna Kulíšková

Když se Cabaniss zmínil o zakázce a arbitráži s českým subdodavatelem, Barták měl údajně říci: „Podívejte, za pár milionů by se všechny problémy vyřešily.“ Myslet tím měl spory mezi Tatrou a firmou Praga, které automobilka vypověděla smlouvu.

Dnešní výpověď Sellarse se shoduje s pondělním svědectvím Cabanisse, rozcházejí se jen v detailech.

Martina Bartáka svědectví Sellarse doslova rozčílilo. Jeho popis situace označil za lež a upozornil na Sellarsovu minulost. Dříve pracoval jako agent CIA a potom jako vysoký manažer Tatry.

Barták se také cítí uražený Sellarsovým tvrzením, že korupci chápe jako běžný způsob řešení obchodních sporů v České republice.

Martin Barták svoji vinu odmítá s tím, že pouze hájil zájmy české firmy, když manažerům Tatry tehdy na střelnici doporučil, aby vypovězení smlouvy české firmě Praga nějak vykompenzovali. Podle Bartáka totiž Tatra Pragu vytunelovala.

Vedle Martina Bartáka je v případu obžalovaný i zbrojař Michal Smrž.

Evelyna Kulíšková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme