Odsouzený makléř Kerviel jde v rámci pokání pěšky z Říma do Paříže

Bývalý makléř francouzské banky Société Générale Jerome Kerviel se vydal na kajícnou pouť z Říma do Paříže - pěšky. Muže, který před lety připravil banku svými riskantními finančními operacemi skoro o pět miliard eur, prý zasáhla kampaň papeže Františka namířená proti kultu peněz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jerome Kerviel jde pěšky z Říma do Paříte. Považuje to za své pokání

Jerome Kerviel jde pěšky z Říma do Paříte. Považuje to za své pokání | Zdroj: Reuters

Mnozí se teď ptají, jestli Kerviel opravdu zpytuje svědomí, nebo je jeho cesta jen účelovým mediálním trikem. Nejvyšší soud jej dnes odsoudil k třem letům vězení.

"On pochodoval víc než týden a nikdo o tom netušil. Nebyli jsme to my, kdo jeho pouť z Říma medializoval. To udělali italští novináři. Chtěli potvrdit informaci, že pan Kerviel opustil Řím pěšky.

Je to jeho osobní pouť, protože je teď na konci svého boje, který trval šest let. Při něm chtěl ukázat prázdnotu a nefunkčnost francouzského právního systému."

Přehrát

00:00 / 00:00

O Kervielově kajícné pouti informovala redaktorka Tea Parkanová

Kervielův právní zástupce David Koubbi vyvrací, že by pouť byla jen mediálním divadlem, které má jeho klientovi získat sympatie. Ať už je to pravda nebo ne, na twitteru sledují Jeroma Kerviela přes čtyři tisíce lidí. Podobná čísla hlásí i jeho facebookový profil.

Kervielovi příznivci ho vnímají jako bojovníka proti bankovní mašinérii a francouzskému soudnictví. Dokládají to i slova biskupa jihofrancouzského Gapu Jeana-Michela Falca Léandriho, který se s bývalým makléřem setkal.

„Měl jsem před sebou zničeného člověka. Protože on viděl, jaké závěry justice v jeho případu udělala. Nedostal se do této pozice vlastní vinou. Hierarchie soudnictví zneužila jeho důvěru v systém,“ tvrdí Léandri a dodává:

Makléř, jenž připravil Société Générale o 5 miliard eur, půjde na tři roky do vězení

Číst článek

„I přes snahy jeho obhájce odmítala jeho právo nechat provést expertizy a odsoudila ho na základě prohlášení banky, pro kterou pracoval. Jerome Kerviel nemohl přijmout to, že by byl jediným, kdo má nést za ztrátu banky odpovědnost, a že má být jedinou obětí.“

Sám Kerviel připouští svůj podíl viny na ztrátě skoro 5 miliard eur. Od začátku ale tvrdí, že vedení Societé Générale o jeho finančních tricích vědělo a tolerovalo je, dokud vynášely peníze.

Kervielova pouť z Říma, kde se setkal s papežem, prý není pokusem vyhnout se spravedlnosti, ale upřímným pokáním.

Tea Veseláková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme