Albrechtice nad Orlicí si postavily cyklostezku, aby lidé nemuseli chodit po frekventované silnici

Albrechtice nad Orlicí na Rychnovsku si postavily svou cyklostezku a stezku pro pěší. Padly na ni zhruba 2 miliony korun z 12 milionového rozpočtu obce, která má asi tisíc obyvatel. Cyklostezka neměří ani půl kilometru, zajišťuje ale bezpečí obyvatelům Albrechtic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Albrechtice n/Orlicí - odčerpávání vody ze sklepů

Albrechtice n/Orlicí - odčerpávání vody ze sklepů | Foto: David Němec

Po výstavbě stezky volali sami občané. Z Albrechtic do nejbližšího města – Týniště nad Orlicí – totiž vede frekventovaná silnice 2. třídy. Vede prostředkem suchého poldru, je úzká a nemá ani krajnice, ani chodníky. Navíc je na tomto úseku šest mostků, pod kterými v době záplav protéká voda z jedné strany silnice na druhou.

Novou stezku si nemůže vynachválit například mladá maminka s kočárkem. Při cestě po silnici do Týniště prý často počítala auta a mnohdy jich za chvíli napočítala přes stovku. Obec tak vlastně investovala do bezpečí svých obyvatel.

Někteří lidé si ale stěžují na to, že cyklostezka vede pod úrovní vozovky, a v době záplav tak bude pod vodou. Albrechtice leží na soutoku Tiché a Divoké Orlice, v místě, kde se obě řeky poměrně často vylévají z břehů.

Jak ale Českému rozhlas řekl starosta, obec si nemohla dovolit postavit stezku na náspu a k tomu vybudovat několik mostků. Kromě toho by vyvýšená stavba mohla bránit průtoku záplavové vody.

Obec se po letech dočká i nové silnice

Samotná silnice mezi Albrechticemi a Týništěm není v dobrém stavu, některé mostky jsou dokonce v havarijním stavu. Už od 80. let minulého století existují plány na výstavbu silnice nové, první přeložka je v územním plánu nakreslená od roku 1985.

Co se týká její realizace, v roce 2003 byl plán nové trasy upravený a obec stála před novým územním rozhodnutím. Někteří vlastníci půdy ji ale nechtěli prodat, a tak se přípravy stavby zastavily. Obec potom jednala s krajem, aby navrhl jinou trasu přeložky.

Až loni krajský úřad přislíbil, že letos začne novou silnici projektovat. Podle informací Českého rozhlasu svůj slib plní, takže nová přeložka z Albrechtic do Týniště by se mohla začít stavět v roce 2017.

soutok Tiché a Divoké Orlice - Albrechtice | Foto: David Němec

Zvětšit mapu

Kristýna Štanderová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme