Dvůr Králové řeší s majitelem Juty spor o příjezdovou cestu k nové čističce

Ve Dvoře Králové nad Labem řeší spor o příjezdovou cestu k plánované čističce odpadních vod. Cesta původně patřila místní Tělovýchovné jednotě, teď je jejím vlastníkem majitel textilky Juta Jiří Hlavatý, který nedávno získal titul Podnikatel roku ČR.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Majitel textilky Juta ve Dvoře Králové Jiří Hlavatý

Majitel textilky Juta ve Dvoře Králové Jiří Hlavatý | Zdroj: ČTK

Cesta vede k tenisovým kurtům, které loni koupil Hlavatý. Prý proto, aby Tělovýchovnou jednotu zachránil před insolvencí.

Město ovšem tvrdí, že na odkoupení cesty, kterou se bude jezdit k plánované čističce, mělo přednostní právo. Zastupitelstvo tak sportovce vlastně potrestalo.

Prý nedostanou dotace na provoz, na které byli každoročně zvyklí, a to do té doby, než přesvědčí podnikatele, aby cestu Dvoru odprodal.

Na radnici přitom připouští, že majitel textilky se do celé situace dostal hodně nešťastně a rozhodně ne vlastní vinou.

Podnikatel chce zachránit tenisový areál

Hlavatý ale odmítá cestu prodat. Říká, že se mu nelíbí ultimátum sportovním oddílům, na druhou stranu dodává, že se prodeji nebrání. Má však podmínku – chce, aby město zajistilo bezproblémový chod tenisového areálu.

Třeba tím, že postaví protihlukovou stěnu, která by kurty chránila před projíždějícími nákladními auty a stavební technikou. Zároveň se podnikatel obává toho, že výstavba nové čističky ovlivní i odtékání vody z kurtů, a ty tak budou nasáklé vodou častěji než doposud. Proto chce od města jiné pozemky.

Město prý o ničem neví

Starostka Edita Vaňková z ČSSD ale tvrdí, že takto konkrétní požadavky od Hlavatého zatím neslyšela a až prý je město dostane oficiálně, bude o nich jednat.

Situace je až trochu tragikomická - radnice je od sídla Juty vzdálená jen několik stovek metrů, přesto se obě strany nejsou schopné sejít.

Celý spor přitom může být úplně zbytečný - ve městě totiž už jedna čistička stojí, město se s jejími majiteli ale dlouhodobě nedokáže dohodnout na ceně pronájmu a služeb. Právě dnes přitom starostka posílá návrh termínu další schůzky.

Pokud by se radnice s majiteli staré čističky nakonec dohodla, nemusela by se stavět čistička nová, která by i se všemi doprovodnými stavbami vyšla na 220 milionů korun.

Václav Plecháček, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme