V kufru, který nechal lupič v ČSOB na Václavském náměstí, byla funkční bomba

Policejní pyrotechnici zajistili v ČSOB na pražském Václavském náměstí kufřík s funkční výbušninou. Nechal ho tam muž středního věku, který se banku odpoledne pokusil neúspěšně vyloupit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie uzavřela Vodičkovu a Jindřišskou ulici

Policie uzavřela Vodičkovu a Jindřišskou ulici | Foto: Simona Bartošová

Mluvčí pražských policistů Hana Jeřábková potvrdila, že v kufříku byl funkční nástražný výbušný systém.

Pyrotechnici to nejspíš zjistili pomocí přenosného rentgenu, který pořídí snímek, co v sobě zavazadlo skrývá za systém, výbušninu, spínače či ovládání.

Takový proces trvá několik minut. Konkrétní složení výbušného systému ale experti dál zkoumají. Výsledky budou pravděpodobně známé v následujících dnech.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, jak je možné sehnat plastickou trhavinu a jaké škody by v případě výbuchu způsobila, mluvil ve Večerním Radiožurnálu pyrotechnik a soudní znalec z oboru střeliv a výbušnin Pavel Céza

Podle informací televizí Nova a Prima byly v koženém kufříku zhruba čtyři kilogramy plastické trhaviny. Podle pyrotechnika Pavla Cézy je to velké množství.

„Čtyři kilogramy umístěné v takovémto prostoru by napáchaly určitě velké škody jak na majetku, tak i na životech, protože toto množství už při výbuchu vykoná na svém okolí opravdu velkou práci,“ upozornil.

Podle něj se plastické trhaviny nejčastěji používají při trhacích pracích třeba v lomech nebo například v armádě.

Kvůli bombové hrozbě dnes bylo okolí banky na dvě hodiny uzavřeno, incident zkomplikoval i dopravu v centru Prahy. Policie po pachateli pátrá. Podobných případů řeší 5 až 10 ročně.

Policie uzavřela Vodičkovu a Jindřišskou ulici | Foto: Simona Bartošová

Lupič hrozil bombou, policie kvůli jeho kufru zavřela dvě ulice - ilustrační mapka oblasti | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Simona Bartošová, Pavla Firbacherová, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme