Finanční úřad zablokoval zámek v Rožmitále pod Třemšínem

Kvůli dluhům na dani zablokoval finanční úřad zámek v Rožmitále pod Třemšínem na Příbramsku. Majitelem rozsáhlého areálu, kam od středověku jezdil na léto arcibiskup pražský, je americký podnikatel, který se však o zámek nestará a nechává ho přes deset let chátrat. Vloni se zřítila stodola, na spadnutí je střecha pivovaru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rožmitál pod Třemšínem. Fasáda chátrajícího zámku

Rožmitál pod Třemšínem. Fasáda chátrajícího zámku | Foto: Ľubomír Smatana

Národní kulturní památka byla po roce 1989 majetkem města, to převedlo zdarma celý objekt na Arcibiskupství pražské, které ho – se souhlasem města – prodalo firmě Trinity Coop Američana Rodericka Marshalla.

Zámek od té doby chátrá, Roderick Marshall těží cín ve Rwandě a v Česku se vyskytuje zcela výjimečně.

Současný starosta a nezávislý poslanec parlamentu v barvách KSČM Josef Vondrášek obviňuje církev, že je hlavním viníkem škody. Z dokumentů, které má Český rozhlas k dispozici ovšem vyplývá, že obec tlačila Arcibiskupství pražské k tomu, aby objekt přijalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Rožmitále pod Třemšínem natáčel redaktor Ľubomír Smatana

Sázka na Marshalla, se kterým mělo arcibiskupství i z dřívějška obchodní vztahy, ovšem nevyšla, jak dokazuje stav objektu.

Vedoucí správy majetku Arcibiskupství pražského Karel Štícha prý už podnikatele dlouho neviděl. „V současnosti s ním jako s americkým investorem už žádnou spolupráci nemáme,“ řekl Štícha.

Z radnice vede k zámku úzká dlážděná ulička. Je to jen pár metrů, a když se zřítila stodola, spadla skoro až na náměstí. Velitel hasičů František Polák tam s kolegy hledal děti.

„Naštěstí tam nebyly. Ale nikdo se o to nestará, je to škoda. Pro nás z Rožmitálu je srdeční záležitost,“ poznamenal.

Rožmitál pod Třemšínem. Dvůr chátrajícího zámku | Foto: Ľubomír Smatana

Město se snažilo majitele přinutit, aby objekt zabezpečil, jenže neúspěšně. „Jednatelé firmy se odvolávali tak dlouho, až stodola spadla a rozhodnutí pozbylo významu,“ podotkl tajemník městského úřadu Ivan Havel. I pokutě 50 tisíc korun od památkářů odolával americký podnikatel pět let.

Na zámku si zatím všichni obrazně řečeno vylámali zuby. Je to velké sousto kvůli investici na opravu, která se pohybuje v řádu stovek milionů korun.

Zatím ani obec, ani církev ani Roderick Marshall na zámku nic nevydělali.

Americký podnikatel do něj investoval kolem šesti milionů korun, aniž by se mu investice nějak vracela, obec ztratila jakoukoliv kontrolu nad nemovitostí, která hyzdí obec, a Arcibiskupství pražské se nemůže zbavit špatné pověsti, která se na něj kvůli zámku za léta nalepila.

Plomba finančního úřadu by mohla vést až k exekuci. Ovšem dluh na daních zatím činí jen něco přes 40 tisíc korun.

Českému rozhlasu se zatím majitele nepodařilo kontaktovat.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme