Živnostníkům hrozí vyšší daně. Babiš chce omezit výdajové paušály

Zatímco před lety vybíral stát od živnostníků a drobných podnikatelů na daních skoro 20 miliard korun ročně, teď sotva pětinu této sumy. Ministru financí Andreji Babišovi z hnutí ANO to vadí a aby od drobných podnikatelů vybral víc, chce omezit výdajové paušály. Živnostníci si stěžují, že se jim tím zhorší podmínky pro podnikání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 5,1,2014, Andrej Babiš

Poslanecká sněmovna 5,1,2014, Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

„Takhle to je pro nás jednodušší a asi by to hodně živnostníků poškodilo, hodně by jich skončilo,“ komentuje obuvník Daniel Hort z pražských Vinohrad plány ministerstva.

Nyní místo toho, aby si celý rok musel vést účetnictví a schovávat všechny doklady o příjmech a výdajích, odečte si z příjmů 80 procent paušálních výdajů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o chystané změně v danění živnostníků natočil redaktor Jaroslav Skalický

Dělají to tak živnostníci, zemědělci a třeba i umělci, kteří si mohou odečíst z příjmu 40 procent. Většinou se to všem vyplatí a odvádějí menší daně.

Jenže ministerstvu financí se snižování daní s pomocí paušálů nelíbí a plánuje to změnit.

„Z toho, co původně mělo být zjednodušení administrativy, aby nemuseli vést účetnictví nebo nějakou jinou evidenci a mohli si zvolit nějaký jednodušší režim, malinko méně výhodný, než když si uplatní ty skutečné náklady, tak bohužel postupem času se z toho stal poměrně efektivní nástroj daňové optimalizace,“ vysvětluje náměstkyně pro daně a cla Simona Hornochová.

Podle ředitele Asociace malých a středních podniků Karla Havlíčka však stát omezováním paušálů mnoho nezíská. „Prostě tvrdíme, že se míří na mnoho malých terčů, ve kterých se nic velkého netrefí,“ argumentuje Havlíček.

Omezení paušálů – zejména u malých živnostníků – nebude podle něj pro stát znamenat významný příjem, a naopak hrozí další výdaje za ty, kdo s podnikáním skončí.

„Jejich role už dávno není v úloze ekonomické, ale v poloze sociální. Oni jsou základem infrastruktury regionu, oni se prostě živí. A je daleko lepší, abychom podporovali tento typ toho mikrobyznysu, než aby si ti lidé stoupli na úřad práce, stáli tam frontu a nakonec nás stáli víc,“ dodává Havlíček.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme