Rusko pokračuje v přijímání Krymu, Kyjev vyjednává o propuštění admirála

Na mimořádné schůzi se dnes scházejí poslanci dolní komory ruského parlamentu. Důvodem je schválení dohody mezi Republikou Krym a Ruskou federací o přijetí poloostrova pod ruská křídla. Celý proces by i přes odpor Ukrajiny i Západu mohl být dokončen už brzy – po zítřejším hlasování v horní komoře a podpisu prezidenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Parlament v Simferopolu

Parlament v Simferopolu | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Mezinárodní dohodu mají poslanci Státní dumy ratifikovat dnes odpoledne. Dokumenty představí v parlamentu ministr zahraničí Sergej Lavrov.

V době hlasování bude v Moskvě i generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který odtamtud zítra odletí na Ukrajinu.

Postoupit o něco dál se snaží Rusové i přímo na Krymu. Ministři obrany Ruska a Ukrajiny Sergej Šojgu a Ihor Těňuch včera večer telefonicky jednali o situaci na poloostrově a odchodu více než 20 tisíc příslušníků ukrajinských vojsk.

Sergej Šojgu vyzval spojeneckou krymskou armádu a domobranu, aby propustila zajatého velitele ukrajinské černomořské flotily kontradmirála Serheje Hajduka.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme