Ministerstvo dopravy vytáhlo do boje proti stáčení tachometrů

Ministerstvo dopravy oznámilo, že hodlá od roku 2015 ztížit podvodníkům falšování údajů o ojetých autech dovážených ze zahraničí, takzvané stáčení tachometrů. Ročně si totiž auto s upraveným tachometrem koupí statisíce řidičů a zaplatí prodávajícím přes 4 miliardy korun navíc oproti reálným cenám ojetin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stav kilometrů na tachometru (ilustrační foto)

Stav kilometrů na tachometru (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Morquefile

Ministerstvo dopravy hodlá v rámci poslední novelizace zákona o technických podmínkách provozu vydat prováděcí vyhlášky, kde kromě jiného chce stanovit povinnost evidovat stav tachometru při každé návštěvě stanice technické kontroly a také při každé změně majitele.

„Pracuje se na novelizaci vyhlášky o pravidelných technických prohlídkách a pravidelném měření emisí, která v sobě bude obsahovat přesná pravidla záznamů stavu počítače ujetých kilometrů vůči provádění pravidelných technických prohlídek,“ vysvětluje Josef Pokorný z ministerstva.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministerstvo dopravy chystá opatření proti takzvanému stáčení tachometrů u dovážených ojetin. O podrobnosti se zajímal redaktor Petr Jansa

„Tím by měl být nastaven přesný systém jejich evidence a znalosti, jaký je průběh stavu tachometru za životnost vozidla,“ doplňuje.

Vyhlášky by měly nabýt účinnosti 1. ledna roku 2015.

Ministerstvo dopravy také spustí systém Eucaris, který Česko od loňského září testuje. Jeho prostřednictvím sdílí technické údaje o vozidlech v rámci zemí EU. Eucaris by měl být využíván při registracích aut v rámci centrálního registru.

Podle odborníků je přetáčení tachometrů v Česku obrovský byznys. Odhady říkají, že kvůli stočení tachometrů vydělali obchodníci s ojetinami zhruba 4,5 miliardy.

Je to trojnásobek hodnoty loni odcizených vozidel. Těch bylo ukradeno zhruba 12 tisíc v celkové hodnotě 1,3 miliardy korun.

Přetáčení tachometrů v Česku není trestné, narozdíl třeba od Německa, Belgie nebo USA, kde se postihuje nejen samotné stáčení, ale i nabídka příslušných přístrojů a programů.

Zavedení postihu se chystá i na Slovensku, kde je to ve stádiu poslanecké iniciativy. V ČR se vloni o tom uvažovalo při změně zákona, ale nakonec ustanovení vypadlo.

V Česku se ročně přeprodá zhruba Z 570 tisíc ojetin.

Petr Jansa, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme