Mírná zima ušetřila silničářům v Královéhradeckém kraji 58 milionů korun

Silničáři letos díky mírné zimně už řadu týdnů fungují v jarním režimu. Na východě Čech od října do února ušetřili na zimní údržbě 58 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silničáři v akci

Silničáři v akci | Foto: Martin Pařízek | Zdroj: Český rozhlas

Podle ředitele Správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje Jiřího Brandejse se nejvíc ušetřilo na posypu a pohonných hmotách. „Loni jsme spotřebovali více jak 15 tisíc tun soli, letos je to třetina, to znamená 5 tisíc. To samé číslo je v inertních materiálech.“

Ušetřené peníze zůstanou v rozpočtu Správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje. „Tyto prostředky budou rozděleny na všechny práce, které jsou potřeba. To znamená jak na úpravy vlastní vozovkové části, tak na úpravy příslušenství, bezpečnostních prvků a podobně.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O to, kolik milionů ušetřila silničářům v Královéhradeckém kraji mírná zima, se zajímala redaktorka Lucie Valášková

„Určitě budeme věnovat zvýšené finanční prostředky do souvislých oprav, především do nátěrových technologií,“ říká šéf hradecké Správy a údržby silnic.

Silničáři ještě čekají, jak dopadne březen. V dubnu pak společně s krajem rozhodnou o tom, jak přesně peníze investují. Nižší náklady na údržbu města měly i královéhradecké technické služby. Za první dva letošní měsíce utratily čtvrtinu toho, co ve stejném období loni.

„Pět milionů do zimní údržby bylo zcela faktických; ty miliony jsou uspořeny tři, protože dva miliony byly odvedeny na jinou, náhradní práci na místních komunikacích. To znamená, na opravy studenou balenou směsí, předlážďování chodníků a podobně,“ vysvětluje ředitel společnosti Jiří Henzl.

Také technické služby nejvíc uspořily na posypových materiálech. Jejich sklady jsou v tuto chvíli téměř plné, a tak doplňování zásob na další zimu bude výrazně levnější. Ušetřené peníze použijí především na drobné opravy výtluků v silnicích, propadů na chodnících nebo opravy dopravního značení.

Pracovníci technických služeb se teď věnují hlavně úpravě městské zeleně. Na opravě silnic začnou intenzivně pracovat od příštího týdne, kdy už budou mít k dispozici takzvanou teplou balenou směs na jejich opravu.

Lucie Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme