Karlovarský kraj vyznačí mezinárodní cyklostezku spojující Baltské a Černé moře

Karlovarský kraj bude v letošním roce značit nové cyklostezky. Kromě regionálních přijde na řadu také mezinárodní trasa. Turisty zavede i na místa, kam by běžně nezavítali. Její značení bude stát přes 400 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nymburk a nová cyklostezka (1)

Nymburk a nová cyklostezka (1) | Foto: Michal Trnka

Na značení nových cyklotras dává Karlovarský kraj každý rok určitou finanční částku. Letos je ale příspěvek vyšší. Peníze opět půjdou na údržbu tras a novinkou je, že v regionu dojde ke značení mezinárodní cyklostezky, která povede podél bývalé železné opony.

„Od Baltského moře se můžete po této značené cyklostezce dostat až k Černému moři. V Karlovarském kraji je trasa více než 100 kilometrů dlouhá. Vytyčení trasy bylo poněkud delší,“ říká náměstek hejtmana Petr Navrátil z ČSSD a pokračuje:

„Muselo se domluvit jak s německými, tak s českými partnery, především s jednotlivými obcemi. Není tedy značená po nové cyklostezce, ale po stávajících trasách, případně se napojuje na nějaké stávající cyklostezky. A v letošním roce bude vyznačena nejen na mapě, ale i v terénu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozvoj sítě cyklostezek v Karlovarském kraji se zajímala reportérka Andrea Strohmaierová

Trasa mezinárodní cyklostezky přivede zájemce i k místům, kam by běžně nezavítali. „Když to vezmeme od severu, přirozeně zajíždí do Hranic, Aše, Františkových Lázní, Chebu a potom už to vede spíše pohraničním pásmem,“ popisuje Navrátil a doplňuje:

„Větší celky, které leží při bývalé železné oponě, jsou propojeny. Částečně to vede po hraniční stezce. Někde se napojuje například na cyklostezku Cheb – Waldsassen, někde zajíždí k turistickým zajímavostem, například památníku na Svatém kříži.“

Ašský místostarosta za Nezávislé Pavel Klepáček mezinárodní trasu pro cyklisty vítá. Podle něj díky tomu v Aši vzroste počet turistů.

„My jsme dříve byli de facto na konci světa, teď jsme otevření. Mělo by to přispět k daleko častějším návštěvám jak našich, tak zahraničních turistů. Jsme velice rádi, že se tento projekt realizuje a že cyklostezky, které tady jsou, budou označeny jako nadnárodní,“ konstatuje.

Budují se další nové trasy

Cyklostezka může dokonce přispět i k novým pracovním místům. „Mělo by to přispět k rozvoji cestovního ruchu, měli by přibýt nějací živnostníci, kteří nabídnou jídlo, pití, opravy kol a tak dále,“ věří Klepáček.

Kromě značení mezinárodní cyklostezky bude Karlovarský kraj také stavět trasy nové. A to jak na Chebsku, tak i přímo v Karlových Varech. „Ze stavebních částí je tou nejdůležitější samozřejmě dokončení Cheb – Chotovice na páteřní cyklostezce Ohře, se kterým počítáme v jarních měsících,“ informuje Navrátil a dodává:

„Cyklisté se tam už dostanou, ale stále tam probíhají stavební práce. Do regionálního operačního programu je podaná žádost Svatošské skály – Dubský most, to je v Karlových Varech. Doufám, že budeme úspěšní a že ve spolupráci s městem se podaří zahájit i tuto stavbu.“

V Karlovarském kraji je v současné době vyznačeno téměř dva tisíce kilometrů cyklotras.

Andrea Strohmaierová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme