Policie stále hledá lupiče z banky v centru Prahy, zachytila ho desítka kamer

Pražská policie stále pátrá po lupiči, který vtrhl do banky na Václavském náměstí s bombou. Odešel sice bez kořisti, kožený kufřík s trhavinou ale v pobočce plné lidí nechal. Pyrotechnici bombu naštěstí stihli bezpečně zlikvidovat. Policie nyní zkoumá nahrávky devíti kamer, které mohly lupiče zaznamenat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie okolí pobočky ČSOB, kde měl neúspěšný lupič zanechat výbušninu, uzavřela

Policie okolí pobočky ČSOB, kde měl neúspěšný lupič zanechat výbušninu, uzavřela | Foto: Eva Rajlichová | Zdroj: Český rozhlas

Muž středního věku vtrhl včera do pobočky ČSOB na Václavském náměstí. Přepadení ale nevyšlo a lupič z banky odešel bez kořisti, splnil ale výhrůžku a nechal tam kožený kufřík, do kterého prý schoval výbušninu. To později policisté potvrdili.

Lupič přitom musel s bombou projít kolem ochranky, která v bance hlídá. Objevuje se tak otázka, zda nemohla ta nějak riziku předejít. Podle prezidenta Asociace soukromých bezpečnostních agentur Jiřího Kameníka zaručenou prevenci proti záškodníkům ale pracovníci ochranky ani policisté nemají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti k vyšetřování středečního případu přepadení banky lupičem s bombou zjišťovala redaktorka Evelyna Kulíšková

„Jestliže někdo přijde do banky s podezřelým kufříkem a ochranka se ho zeptá s čím mu může pomoci, ten člověk se nějakým způsobem zachová. Jednou z možností je, že do vás strčí a bude utíkat pryč a kufřík zahodí. Potom ochranka udělá to, co udělala na Václavském náměstí a pyrotechnici to zlikvidují. Něco zaručeného, aby se tomu dalo zabránit, prostě neexistuje,“ uvedl.

Některá média spekulují o tom, že v kufříku byla čtyři kila plastické trhaviny. Policie tuto informaci ale oficiálně nepotvrdila. Mluvčí Hana Jeřábková řekla jen to, že trhavina je teď v rukou expertů kriminalistického ústavu.

„Konkrétní složení nástražného výbušného systému je nyní předmětem dalšího zkoumání. Výsledky se s největší pravděpodobností dozvíme během několika dnů,“ přiblížila.

K trhavině mohl přijít v armádě či v lomu

Pokud by podle pyrotechnika Pavla Cézy na rušném náměstí opravdu vybuchla čtyřkilová bomba, stalo by se velké neštěstí. „Toto množství by při výbuchu spáchalo určitě velké škody jak na majetku, tak na životech,“ řekl pyrotechnik.

Podle něj mohl muž k trhavině přijít třeba v armádě nebo v okolí nějakého lomu. „Nejčastějším zdrojem u nás je používání při trhacích pracích, ať to jsou speciální trhací práce nebo práce v lomu. A druhým zdrojem je uvnitř ozbrojených složek, například armády,“ vysvětlil.

Policisté zatím nechtějí k vyšetřování nic konkrétního říct. Jediné informace, které k pachateli policie zveřejnila jsou, že je to muž středního věku. Vyšetřovatelům by ale měly pomoct jednak poznatky od expertů kriminalistického ústavu, ale třeba i záběry zhruba desítky městských kamer, které okolí banky sledují.

Lupič hrozil bombou, policie kvůli jeho kufru zavřela dvě ulice - ilustrační mapka oblasti | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme