U soudu vypovídali poškození v kauze metanol. Původcům otravy by přáli doživotí i slepotu

U Krajského soudu ve Zlíně dnes vypovídali první lidé, kteří přežili otravu metanolem. V hlavní takzvané zlínské větvi je jich téměř osm desítek. Většina má trvale poškozené zdraví. Čtyřicet dalších jedovatá směs zabila. Deseti obžalovaným za to hrozí vysoké tresty včetně doživotí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajský soud ve Zlíně

Krajský soud ve Zlíně | Foto: Andrea Kratinová

„Tímto bych jim přál, aby se toho napili a oslepli, to bych jim přál, aby neviděli,“ říká se slzami v očích jeden z poškozených, který předloni v září kývl na skleničku vodky se svou kolegyní z práce. Následky pociťuje dodnes.

„U mě se to projevilo tím, že předtím nic jsem si nemusel psát, všechno jsem si pamatoval a teďka u toho soudu, jak mi dávaly ty otázky, tak jsem si nemohl vzpomenout. Ta paměť se u mě trošku ztratila,“ popisuje své problémy.

Přehrát

00:00 / 00:00

U zlínského krajského soudu vypovídali poškození v kauze metanol. Jednání sledovala redaktorka Andrea Kratinová.

Metanol nejvíce postihuje centrální nervovou soustavu a narušuje rovnováhu vnitřního prostředí. Další poškozená tak může mluvit o velkém štěstí, že se jí v uvozovkách jenom zhoršily žaludeční problémy.

Po otravě metanolem se v nemocnici setkala s další ženou, která se napila metanolové směsi. Společně pak podstoupily léčbu, která spočívala s postupném doplňování etanolu. Ten měl odsunout rozklad metanolu v organismu.

„Tak jsme si vykládaly, a protože jsme furt popíjely, ta paní z nás měla srandu. A pak mi říká, jestli s ní budu chodit na záchod. Nevěděla jsem proč, ale ona říká, já vidím takové mléko, abych do něčeho nevrazila,“ vzpomíná poškozená.

„Vidím jenom obrysy, mám tady znecitlivěné dva prsty od té doby. Chytají mě křeče do nohou v noci, jinak čtvrt levého těla cítím jak po mrtvici,“ svěřuje další oběť metanolu. Před zářím 2012 byl ani ne padesátník ze Zlína zdatný řidič z povolání. Po vypití třech odlivek otráveného rumu se mu zhroutil svět.

Většina z těch, kteří konzumaci otráveného alkoholu přežili, dnes trpí psychickými problémy a neurózami. Během hlavního líčení zmocněnkyně dvou poškozených, matky a syna, omluvila jejich účast u soudu.

Syn má údajně deprese a dnes ráno se pořezal. To potvrzuje závěry znalců z oboru toxikologie. Metanol může v těle přiotrávených škodit i dál.

Hlavní líčení v případu bude pokračovat v pondělí výslechem dalších svědků.

Otravy metylalkoholem | Foto: Český rozhlas

Andrea Kratinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme