Stát přidá na zdravotní pojištění dětí a důchodců. Peníze půjdou nemocnicím

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD chce nemocnicím kompenzovat nedostatek peněz po zrušení poplatků, zvýší proto platby na státní pojištěnce. Asi 2,1 miliardy, které dostanou za půl roku pojišťovny od státu navíc, budou muset rozdělit nemocnicím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Českolipská nemocnice

Českolipská nemocnice | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Platba za státní pojištěnce, tedy děti, důchodce a nezaměstnané, se od července zvýší o 58 korun.

„Platba vzroste ze 787 korun na 845 korun, což by za pololetní mělo do systému veřejného zdravotního pojištění přinést 2,1 miliardy,“ vysvětluje Němeček.

„Zároveň uložíme zdravotním pojišťovnám zákonem, aby finance přerozdělily lůžkovým zdravotnickým zařízením,“ říká ministr zdravotnictví.

Kdo jsou státní pojištěnci?
- nezaopatřené děti
- penzisté a předdůchodci
- příjemci rodičovského příspěvku
- osoby na rodičovské dovolené
- uchazeči o zaměstnání
- osoby závislé na péči jiné osoby
- osoby o tyto osoby pečující
- invalidní důchodci
Zdroj: Zákon o veřejném zdravotním pojištění

Opětovné zavedení poplatků za pobyt v nemocnici není pravděpodobné. Od ledna ho zrušil Ústavní soud, nová vláda ho znovu nezavede.

„Já si to v současné době představit nedovedu. Koaliční dohoda byla uzavřená na čtyři roky, uplynuly tři měsíce a my postupujeme podle ní,“ dodává Němeček.

Další koaliční partneři si ale otevření debaty o poplatcích představit dovedou.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL říká, že poplatek za pobyt v nemocnici má svou logiku. A většina lidí je prý ochotná ho zaplatit. Navíc je podle něj možné uvažovat například o tom, že dlouhodobě nemocní by platili maximálně měsíc ročně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O názorech koaličních stran na znovuzavedení poplatků v nemocnici natáčela Jana Čermáková

„Podle mě bychom měli peníze do zdravotnictví dát, to je nezbytné. Ale diskusi o tom, zda by znovuzavedení poplatků nebylo rozumné, bychom mohli otevřít,“ říká Bělobrádek s tím, že současná koaliční dohoda ale platí. Přestože KDU-ČSL s rušením poplatků nesouhlasila.

Zrušení poplatku za pobyt v nemocnici považuje s odstupem času za chybu i vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš, předseda hnutí ANO.

„Dneska v praxi to vidím jinak a už vidím dopady. Je pravda, že každý člověk, když je doma, si musí jídlo koupit,“ vysvětluje Babiš.

Nemocnice v České Lípě se snaží pacientům předkládat nejen zdravou, ale i chutnou stravu | Foto: Tomáš Mařas

Zrušení poplatků je podle Babiše pro ministerstvo důvod žádat víc peněz do zdravotnictví a moc neřešit úspory.

Babiš navíc požaduje, aby ministerstvo zdravotnictví udělalo systémové změny a zprůhlednilo hospodaření zdravotních pojišťoven.

Do konce loňského roku lidé platili za pobyt v nemocnici sto korun denně. Poplatky ale zrušil Ústavní soud. Minulá vláda Jiřího Rusnoka navrhovala, aby se nově platilo 60 korun za den, už to ale neprosadila. Hospitalizace zdarma byla navíc jednou z volebních priorit ČSSD.

Jakub Šídlo, Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme