Svitavská nemocnice má babybox, jde o třetí v Pardubickém kraji

Svitavská nemocnice má svůj babybox. Přidala se tak ke dvěma nemocnicím v Pardubickém kraji, která už toto zařízení mají. V následujících dnech budou zdravotníci ověřovat jeho funkčnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

BabyBox (ilustrační foto)

BabyBox (ilustrační foto) | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Podle ředitele nemocnice Pavla Kunčáka ale pro matky nebo rodiny, které se dostanou do krajní situace, není nejvhodnějším řešením dát narozené dítě právě do babyboxu.

„Babybox je zařízení, které má pomoci rodinám v nouzi zajistit okamžitou péči o jejich novorozené dítě. Existuje spousta jiných možností, počínaje požádáním o pomoc v dětském centru, tady ve Svitavách to je bývalý kojenecký ústav, kde jsou schopni pomoci,“ říká Pavel Kunčák.

Svitavský babybox je 61. v České republice. V Pardubickém kraji už tyto schránky mají nemocnice v Pardubicích a Ústí nad Orlicí. Dosud babyboxy zachránily tři novorozence, zatím poslední to byla loni na Silvestra holčička odložená v Krajské nemocnici v Pardubicích.

Od roku 2005, kdy se v Česku objevil první babybox, pomohly tyto schránky zachránit 104 dětí.

mta, Věra Pavlasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme