OBRAZEM: Ukrajinští pacienti se léčí v českých nemocnicích

Ve třech letadlech do České republiky dorazilo v minulých dnech celkem 38 pacientů z Ukrajiny v rámci humanitární pomoci MEDEVAC. Jsou umístěni ve třech pražských nemocnicích a postupně propouštěni do domácího léčení v azylových domech. Jejich osoudy jsme zaznamenali podle toho, jak je sami pacienti prezentují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zraněný pacient z Ukrajiny, Sergej, MEDEVAC

Zraněný pacient z Ukrajiny, Sergej, MEDEVAC | Foto: Filip Jandourek

Sergej, 52 let, profesí právník, jezdil demonstrovat na náměstí Nezávislosti od listopadu 2013. Při srážkách 18. února, kde demonstroval kvůli změnám v ústavě, se dostal do střetu s Berkutem a dostal silný zásah obuškem do obličeje, utrpěl zlomeninu horní čelisti a zlomeniny prstů na ruce. Až se vrátí na Ukrajinu chce i nadále zůstat aktivní, a dál bojovat proti korupci ve vládě.

Zraněný pacient z Ukrajiny, Sergej, MEDEVAC | Foto: Filip Jandourek

Michael je studentem mikroelektrotechniky a pochází ze zakarpatské oblasti. V Kyjevě byl na studijním pobytu. Demonstroval tam se spolužáky po celou dobu proti zkorumpované vládě Viktora Janukovyče. 18. února byl s dvěma spolužačkami na ulici, kde se zrovna Berkut snažil vytlačit demonstranty z náměstí. Od podomácku vyrobeného granátu, který vybuchl vedle něj, má několik zranění na břiše a nohách. Střepiny těsně minuly důležité orgány a aortu. Při mé návštěvě měl dobrou náladu, teší se zpět do Kyjeva i na svou přítelkyni.

Zraněný pacient z Ukrajiny, Michael, MEDEVAC | Foto: Filip Jandourek

Sergej, 50 let, řidič z povolání, pochází z města nedaleko od Kyjeva. 18. února byl na ulici Hruševskaja, poblíž náměstí Nezávislosti. Od těžkooděnců, kteří dostali rozkaz vytlačit dav z ulice, dostal ránu obuškem do hlavy a pak už si nic nepamatuje. Měl vyražené zuby, tříštivou zlomeninu čelistní kosti a vážné poranění oka. Ve Všeobecné fakultní nemocnici podstoupil operaci, čelist mu drží pohromadě díky několika titanovým destičkám. Po návratu na Ukrajinu, kde má čtyři děti, by měl ještě podstoupit plastickou operaci, na kterou ale nemá peníze.

Zraněný pacient z Ukrajiny, Sergej, MEDEVAC | Foto: Filip Jandourek

Saša, 55 let, instalatér, na Majdan přijel 23. ledna 2014 ze Žitomiru. Pomáhal s distribucí léčiv v polních nemocnicích, poblíž náměstí Nezávislosti. 18. února se šel podívat s demonstranty, kteří chtěli vniknout na prokuraturu, a udělat si tam několik fotek. Viděl tam nějakou mrtvou ženu, kterou odnášeli pryč. Ve chvíli začal obrovský zmatek a křik, výbuchy, slzný plyn a střelba. Kulka mu prošla břichem a zasáhla močový měchýř. Je po operaci a zranění se úspěšně léčí, bydlí v jednom azylovém bytě v Praze a do nemocnice dochází už jen ambulantně.

Zraněný pacient z Ukrajiny, Saša, MEDEVAC | Foto: Filip Jandourek

Alexandr, 46 let, je majitelem taxislužby v Kyjevě. Na Majdan vozil pneumatiky a pomáhal stavět barikády po celou dobu protestů. 18. února pracoval. Když slyšel, co se děje, odjel okamžitě na náměstí Nezávislosti podporovat a udržovat pozice demonstrantů. Když došlo ke střetu s Berkutem, chtěl odhodit molotovův koktejl, ale dostal zásah z brokovnice, který mu způsobil poranění na břiše a nohách. V současné době je po třech operacích, z těla mu vyndali pět broků.

Zraněný pacient z Ukrajiny, Alexandr, MEDEVAC | Foto: Filip Jandourek

Ukrajinci léčící se v Česku dostávají buchty i jiné sladkosti. Během několika dní odjedou domů

Číst článek

Filip Jandourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme