Vladimir Putin stvrdil podpisem smlouvu o připojení Krymu k Rusku

Ruští senátoři dnes na mimořádné schůzi jednomyslně potvrdili změnu ústavy a připojení Krymu k Ruské federaci. Dolní komora ruského parlamentu příslušné smlouvy ratifikovala už ve čtvrtek. Dokument krátce poté podepsal i prezident Vladimir Putin. Ústavní procedura zařazení poloostrova mezi subjekty Ruské federace je tak uzavřena.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin promluvil v dumě o Krymu

Ruský prezident Vladimir Putin promluvil v dumě o Krymu | Zdroj: Reuters

Horní komora má také odhlasovat deklaraci k sankcím, které proti Rusku zavedly Spojené státy a Evropská unie.

Ministerstvo zahraničí už včera zveřejnilo seznam devíti vysoce postavených amerických činitelů a senátorů, kterým Rusko zakázalo vstup na své území. Další kroky budou následovat, upozornil mluvčí Kremlu Dmitrij Pěskov.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění okolo připojení Krymu k Rusku komentoval na Radiožurnálu vedoucí ruské redakce Radia Praha Libor Kukal

Kyjev mezitím postupně snižuje množství ozbrojených sil na Krymu. Poloostrov okupovaný Ruskem už opustila asi tisícovka členů pohraniční stráže. Své jednotky z oblastí stahuje také ukrajinská armáda.

Rusko zatím na Krymu posiluje svoje vojsko. Chce tak údajně odrazit případné hrozby. Dalšího vměšování do dění na Ukrajině se obávají Spojené státy. Rusko ale Američany přesvědčuje, že žádný vojenský vpád na Ukrajinu neplánuje.

EU rozšíří sankce na dalších 12 Rusů. Zmrazí jim majetek a nepustí je do unie

Číst článek

Ministři obrany obou velmocí zůstávají v kontaktu. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu večer telefonicky přesvědčoval svého amerického kolegu Chucka Hagela, že pohyby armády kolem ukrajinských hranic jsou zcela transparentní.

Mapa hlavních vojenských základen na Ukrajině | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Poloostrov Krym - grafický profil se základními údaji | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Martin Dorazín, Veronika Sedláčková, Simona Bartošová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme