Turci nemají přístup k Twitteru. Vláda ho zablokovala, protože je prý nebezpečný

Turecká vláda zablokovala Twitter, informovala místní média. Proti sociální síti dlouhodobě vystupuje premiér Recep Tayyip Erdogan. Turečtí uživatelé už ovšem našli několik způsobů, jak zákaz obejít.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan | Zdroj: ČTK

Předseda turecké vlády několikrát pohrozil, že zakáže jak Twitter, tak Facebook. Tvrdí, že se ho jeho političtí soupeři snaží zdiskreditovat prostřednictvím sociálních sítí.

Na internetu se v poslední době objevilo několik nahrávek, které poukazují na korupci v Erdoganově okolí. Premiér ale tvrdí, že jsou falešné.

Podle Erdogana některé skupiny používají Twitter jako nástroj ke spiknutí. Vláda prý nemá problém s okamžitým odstraněním sítě.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zablokování Twitteru v Turecku se zajímá i odborník na nová média Josef Šlerka z FF UK

Turecký premiér také nedávno prohlásil, že v této souvislosti nebude přihlížet k názorům mezinárodního společenství. Všichni by podle něj měli vidět, jak mocné Turecko může být.

„Takzvané zakázání Twitteru ve skutečnosti znamená soudní příkaz provozovatelům internetového připojení, aby blokovali určitou adresu. Vypínání je postupné. Je to vnitřní opatření Turecka, které zavedlo po tom, co požádalo dokonce soudní cestou Twitter o to, aby sám zablokoval některé linky, což samozřejmě odmítl,“ přibližuje odborník na nová média Josef Šlerka.

Podle serveru BBC to byli právě uživatelé Twitteru, kteří o zablokování stránky poprvé informovali. Společnost, která se zatím k situaci oficiálně nevyjádřila, jim ale už poskytla návod, jak zákaz sítě obejít.

Účet na Twitteru má asi 10 milionů Turků

Způsobů, jak se na Twitter přihlásit navzdory zákazu, je podle Šlerky celá řada – většinou využitím takzvaných anonymizačních přístupů. Celá věc má podle něj ale i psychologický rozměr.

„Odteď kdokoliv v Turecku bude přistupovat k Twitteru a na jeho účtu po tomto okamžiku budou vidět tweety, tak de facto veřejně přiznává, že porušil soudní příkaz, kterým Turecko zakázalo přístup, to znamená, že sám sebe ukazuje jako toho, kdo je nepřítelem tureckého režimu,“ vysvětluje.

V Turecku má na Twitteru účet asi 10 milionů lidí. Není to poprvé, kdy se Turci nemohli dostat na některé internetové stránky.

V roce 2008 jim vláda na dva roky zablokovala přístup na server YouTube - prý se tam objevovala videa, která urážela vládní představitele. Jinak třeba společnost Google řadí Turecko v cenzuře internetu hned vedle Číny.

Nejsledovanější účty sociální sítě Twitter, její příjmy a zisky | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Alžběta Havlová, Pavlína Nečásková, Simona Bartošová, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme