Stará továrna v Plesné na Chebsku se nejspíš bude bourat. Nahradit ji má park

Plesná na Chebsku připravuje demolici bývalé textilní továrny. Teď se čeká na rozhodnutí soukromého majitele o převodu objektu na město. Na místě nevyužívané budovy by měl vzniknout naučný park a vedle něj i nová silnice směřující do nedalekého Německa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radnice Hradce Králové začala chystat demolici zchátralého historického objektu ve čtvrti Kukleny

Radnice Hradce Králové začala chystat demolici zchátralého historického objektu ve čtvrti Kukleny | Zdroj: ČTK

Místní by demolici továrny vítali: „Dělal jsem tady 14 let, ale že bych nad tím smutnil, to vůbec ne. Už to nemá perspektivu. Nikdo sem nepůjde, nikdo tam podnikat nebude, je to zbytečné.“

Slavná éra továrny je dávno minulostí, více než 20 let je uzavřená i podniková prodejna, kam si lidé z širokého okolí jezdili pro tradiční teplákové soupravy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Andrea Strohmaierová

Budova v blízkosti náměstí teď jen chátrá. K podnikání už podle starosty Plesné Petra Schallera z TOP 09 rozhodně nikdy sloužit nebude.

„Před válkou tady samozřejmě ty továrny byly, po nástupu komunismu to přešlo pod státní podniky Aš a po roce 1990 se to zprivatizovalo. V době přesunu textilního průmyslu nebo dovozu z Číny tohle všechno zaniklo. Po celé republice se dneska budeme potýkat s těmito objekty, které budou města hyzdit a do budoucna to budou jenom zátěže pro obce, protože kdo jiný si s tím bude muset poradit,“ vysvětluje.

Objekt bývalé továrny zatím patří soukromému majiteli, ten se ale převodu na město nebrání. Plesná bude moci díky vstřícnému jednání zažádat o dotace na sanaci celého místa. „S majitelem od začátku jednáme, vztahy jsou velmi korektní. Myslím si, že určitě najdeme nějaké společné řešení,“ věří starosta.

Silnice do Německa

Celá továrna ale zbourána nebude. Část chce město ponechat, například jako součást nějakého parku. Areálem továrny navíc pode plánu povede nová silnice do nedalekého německého Bad Brambachu.

„Jsme vděční, že to propojení má Karlovarský kraj za prioritu, protože tím pádem by se tady ta oblast trošku zatraktivnila a lidé by mohli projíždět do Německa i za prací, kde tomu jenom přihrává otevřený trh v Evropské unii. Celkové náklady jsou okolo 100 milionů korun,“ upozorňuje Schaller.

Přestože komunikace zřejmě povede v těsné blízkosti bývalé továrny, budova by při výstavbě překážet neměla. „Tam je to projektově řešeno, že by se v části objektu boural jeden přilehlý dům, který vlastně i před několika lety vyhořel,“ dodává starosta.

Nová silnice bude určená pro všechna vozidla, starosta Petr Schaller se ale podle svých slov bude snažit, aby přes Plesnou nejezdily kamiony. Kdy stavební práce začnou, záleží na tom, jak bude Karlovarský kraj úspěšný v získání dotací.


Zvětšit mapu

Andrea Strohmaierová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme