Banky v USA uspěly v testech. Zátěží projdou i evropské bankovní domy

Zátěžovým testům vyhověly téměř všechny velké banky v Americe. Zkouškami letos projdou i evropské banky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéfka FEDu Janet Yellenová může být spokojená, americké banky prošly úspěšně testy - ilustr. foto

Šéfka FEDu Janet Yellenová může být spokojená, americké banky prošly úspěšně testy - ilustr. foto | Zdroj: Reuters

Velké banky ve Spojených státech jsou odolné proti případným ekonomickým otřesům. Americká centrální banka dlouhodobě testovala celkem 30 významných bankovních společností. Zatěžkávací zkouškou neprošla pouze jedna, což je nejlepší výsledek od finanční krize z roku 2008.

Podle výsledků americké centrální banky mají testované bankovní domy dostatečné množství peněz, aby vydržely prudký a dlouhodobý hospodářský pokles bez jakékoli pomoci vlády.

Před pěti lety - tedy v době finanční krize - musela právě Amerika zachraňovat řadu obřích bank, aby jejich krach nezpůsobil další problémy v ekonomice.

Banky musely třeba prokázat, že se při více než polovičním poklesu burzy nedostanou do potíží. V roce 2008 například klesly o 98 procent akcie hypoteční bance Fraddie Mae, která se později neobešla bez obří finanční injekce od vlády.

Zátěžovými testy musely v Americe projít všechny největší společnosti, které působí i na zahraničních trzích. Například Bank of America, JP Morgan Chase nebo Wells Fargo.

Výsledky jsou pro banky podle analytiků velkým přínosem. Většina z nich může doufat, že získá souhlas regulátora ke zvýšení dividend. Některé chtějí peníze utratit na odkup vlastních akcií.

Test znovu čeká i evropské banky

Od poslední finanční krize se testují velké banky i na evropském trhu. Zkouškám by se měly podrobit i během tohoto roku.

Evropská centrální banka (ECB) | Foto: ČTK

Na rozdíl od dřívějších výsledků by to měl být tvrdý test, který bude poprvé organizovat Evropská centrální banka.

Předešlé zkoušky neukázaly na problémy v rozvahách bankovních domů v řadě zemí eurozóny.

To se brzy projevilo u některých bank ve Španělsku nebo Kypru, které se později neobešly bez finanční pomoci.

Uspěly i české banky

V zátěžových testech obstály i banky v Česku. Jako celek jsou podle výsledků zkoušek, které provedla Česká národní banka ke konci loňského roku, dál odolné vůči případnému nepříznivému ekonomickému vývoji.

Jejich kapitálová přiměřenost by zůstala výrazně nad požadovaným osmiprocentním minimem i ve scénáři, který pro následující tři roky předpokládá pokračování recese.

mkp, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme