Po dlouhých 34 letech může Česko opět hostit basketbalové ME mužů

Ačkoliv se čeští basketbalisté ještě na mistrovství Evropy v příštím roce neprobojovali, vedení České basketbalové federace už přemýšlí o tom, že by celou akci spolupořádalo. Napjatá politická situace totiž příliš nenahrává organizaci šampionátu na původně zvolené Ukrajině, a tak se před víkendovým rozhodnutím Evropské basketbalové federace vložila do hry i česká strana. A není v tomto ohledu sama.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kvalifikační utkání basketbalistů o postup na mistrovství Evropy ČR - Itálie 18. srpna v Chomutově. Český hráč Tomáš Satoranský (vlevo) a Ital Andrea Cinciarini

Kvalifikační utkání basketbalistů o postup na mistrovství Evropy ČR - Itálie 18. srpna v Chomutově. Český hráč Tomáš Satoranský (vlevo) a Ital Andrea Cinciarini | Zdroj: ČTK

"Poláci přišli s návrhem, abychom to udělali společně. Tak jsme jim nabídli pomoc, že kdyby bylo potřeba, tak jsme připravení jednu skupinu uspořádat v Praze," prozrazuje detaily případného českého spolupořádání evropského šampionátu v roce 2015 předseda ČBF Miroslav Jansta.

Polská strana přitom s podobným nápadem přišla už na začátku března v Pardubicích na společném česko-polském Utkání hvězd.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi jsou podle předsedy ČBF Miroslava Jansty připravení pořádat jednu skupinu ME

"Poláci měli zájem na úplném převzetí, v čemž jsme se trochu rozcházeli, protože v našich silách je maximálně uspořádat jednu skupinu v rámci šampionátu. Abychom mohli uspořádat celé mistrovství Evropy, tak minimálně 200 milionů musíme zaplatit a dalších 100 milionů musíme garantovat ve sponzorech."

A to Miroslav Jansta nezmiňuje fakt, že příští rok bude v Česku extrémně bohatý na vrcholné sportovní akce. Hokejové mistrovství světa, halové mistrovství Evropy v atletice a evropský šampionát fotbalistů do 21 let, by totiž mohli způsobit i určitou sportovní přesycenost mezi fanoušky a následně i třeba finanční ztrátu celého basketbalového podniku.

Česká basketbalová federace nabízí Ukrajině pomoc se spolupořádáním ME 2015

Číst článek

I myšlenka pořadatelství pouhé jedné skupiny přitom může na půdě Evropské basketbalové federace narazit.

"Pokud by FIBA Europe přiřkla pořadatelství dvěma zemím, které doteď nejsou kvalifikovány na mistrovství Evropy, tak tím zboří celou rozlosovanou kvalifikaci, což je asi největší problém," myslí si mluvčí ČBF Martin Peterka. Pořadatelé šampionátů navíc mají vždy účast automaticky zajištěnou.

O osudu šampionátu se rozhodne o víkendu v Mnichově

O to zajímavější bude sledovat vývoj víkendového zasedání výkonného výboru FIBA Europe v Mnichově, kam odjede česká výprava bojovat o šanci na alespoň spolupořádání akce, která se u nás konala naposledy v roce 1981.

"Osobně tam nebudu. Budou tam moji dva místopředsedové Miloš Pražák a Jirka Zídek. Mají pověření o pořádání jednat," přibližuje české zbraně na víkendovém setkání evropských basketbalových funkcionářů Miroslav Jansta.

Češi na něm rozhodně nejsou bez šance, i když stále asi platí, že nejméně problémů by si Evropská federace nadělala, kdyby šampionát z Ukrajiny přesunula do některé ze zemí, které na něm mají už nyní účast zajištěnou. Ať už by šlo o Španělsko, Litvu, balkánské státy nebo obhájce titulu z Francie.

Michal Jurman, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme