Módní přehlídka v Rychnově nad Kněžnou podpoří chlapce se svalovou dystrofií

V Rychnově nad Kněžnou finišují s přípravami na dnešní charitativní společenský večer s módní přehlídkou. Na molu se sejdou vozíčkáři spolu se zdravými lidmi. Druhý ročník akce Elegance bez bariér pořádají organizátoři pro rodinu Peškových z Rohovládové Bělé na Pardubicku. Výtěžek podpoří šestnáctiletého Adama, který trpí svalovou dystrofií, tedy postupným ochabováním svalů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vozíčkář (ilustr. foto)

Vozíčkář (ilustr. foto) | Foto: František Tichý | Zdroj: Český rozhlas

Rodinu Peškových živí otec, matka se stará o Adama, který se bez její pomoci neobejde. Adam je studentem 1. ročníku hradeckého gymnázia.

„Denně dojíždí se svoji matkou do Hradce Králové. Je to pro rodinu složité denně fungovat tímto způsobem, jejich rozpočet je samozřejmě napjatý,“ říká za organizátory módní přehlídky produkční Jiří Rejfíř.

Přehrát

00:00 / 00:00

v Rychnově nad Kněžnou se koná druhý ročník charitativní módní přehlídky „Elegance bez bariér“. O téma se zajímala redaktorka Kristýna Štanderová

Výtěžek loňského prvního ročníku Elegance bez bariér dostali Šimůnkovi z Rychnova nad Kněžnou. Sedmnáctiletý Jirka dnes nemůže sám dýchat.

„Jirkův zdravotní stav se zhoršil asi měsíc po módní přehlídce, a v půlce března musel být hospitalizován na ARO. Výtěžek pak šel na věci, které Jiřík potřeboval, aby se mohl vrátit z nemocnice domů, abychom mohli fungovat,“ říká paní Šimůnková, která je sama nemocná, má roztroušenou sklerózu.

Loňská přehlídka měla velký úspěch, vynesla 150 tisíc korun, díky kterým tedy nemusí velmi nemocný kluk napojený na dýchací přístroj ležet v nemocnici. I když potřebuje celodenní péči, nezahálí. S tracheotomií se naučil mluvit.

„Hodně času tráví na internetu, komunikuje přes různé sociální sítě. Také si hodně čte. Co se týče fyzické aktivity, toho moc není,“ popisuje jeho matka.

Adam se snaží fungovat, jak to jde

Stav Adama Peška se zhoršil, takže je na vozíčku a ruce ho neposlouchají víc jak od zápěstí po konečky prstů. Přesto studuje, píše domácí úkoly a v rámci možností se připravuje na výuku. Potřebuje ale další pomůcky.

„K běžnému životu potřebuje také různé polohovací zařízení. Adam se snaží fungovat, jak to jde. Ale samozřejmě prostředky, aby nakoupili potřebné věci, aby dítě lépe fungovalo, v rodině samozřejmě nejsou,“ upozorňuje Jiří Rejfíř.

Loni se Elegence bez bariér opravdu vydařila. Shodují se na tom Jiří Rejfíř i paní Šimůnková. „Můžu říct, že je to neskutečný pocit vidět lidi, jak jsou zapojení, jak se smějí, když vidí ty ovace. Lidé se na místě dokáží vcítit do jejich osudů a vytvořit atmosféru, která byla neskutečná,“ popisuje Rejfíř.

„Bylo to opravdu jedinečné a úžasné. Tehdy jsem ani netušila, že budu tak rychle potřebovat ty peníze a že se nám budou tak moc hodit,“ přiznává paní Šimůnková.

Módní přehlídka má také bohatý doprovodný program. Vystoupí tam například finalista X-faktoru Ondřej Ruml nebo známá královéhradecká kapela Memphis.

Kristýna Štanderová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme