Topná sezóna mnohde končí o dva měsíce dřív, domácnosti ušetří tisíce

Místo přikládání do kamen teď v mnoha domácnostech na Vysočině otevírají okna. Topná sezóna pro ně skončila oproti loňsku až o dva měsíce dříve. Rodinné úspory tak mohou jít často do tisíců, bez ohledu na to, jestli topí plynem, elektřinou, nebo dřevem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kamna

kamna | Foto: Elena Horálková | Zdroj: Český rozhlas

„Zima byla pro mě letos příjemná, protože byla kratší, nebyla tuhá a nestále nás moc peněz,“ říká pětatřicetiletý Luboš, majitel dvoupatrového rodinného domku na okraji Jihlavy.

Stavení vytápí kombinací krbových kamen a elektrických přímotopů. Spotřebu za topení sleduje velmi pravidelně, dělá si každý měsíc důkladné zápisky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportér Petr Palovčík zjišťoval, kolik lidé na Vysočině díly mírné zimě ušetřili za topení

„Třeba jen za elektřinu ušetříme řádově tisíce. Když bych měl říct nějaký odhad, tak to jsou tři až čtyři tisíce korun. Plus dřevo. Tady mám například koš, to jsme sem donesli v únoru a doteď jsme to neztopili. Odhaduji, že to tady bude jako dekorace a použijeme to na topení až při další zimě,“ dodává pan Luboš.

I zásoba dřeva u domu se příliš neztenčila a také pohled na elektroměr dělá Lubošovi radost.

„Kdyby byla tuhá zima, tak by bylo vidět, jak se ta čísla točí, jak to naskakuje. To letos bylo jenom minimálně. Opravdu to nepřibylo o moc,“ potvrzuje.

Luboš má rád zimní sporty, ale krátká zima mu nevadí. Ušetřené peníze prý rád využije na letní dovolenou.

Petr Palovčík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme