Status 'veřejného činitele'? Nejspíš nám nepomůže, myslí si učitelé

Agresi vůči učitelům by mohl pomoct řešit status ‚veřejného činitele‘ (podle nového zákoníku je přesný termín úřední osoba). Kantor by se tak dostal do stejné kategorie jako policisté, soudci nebo poslanci a prezident. S plánem přišel ministr školství Marcel Chládek z ČSSD. Ředitelé základních škol to ale kritizují. Pracovat by se mělo spíš s rodinami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učitelka Lenka Skleničková ze Základní školy J.Š. Baara v Českých Budějovicích byla ráno ve třídě sama

Učitelka Lenka Skleničková ze Základní školy J.Š. Baara v Českých Budějovicích byla ráno ve třídě sama | Zdroj: ČTK

„Rizikové chování se meziročně pořád zhoršuje. Nijak výrazně, ale trend je trvalý,“ říká Ondřej Andrys z České školní inspekce.

Během loňského školního roku inspekce navštívila 300 škol a agresi vůči učitelům objevila téměř u třetiny z nich.

„Nadávky, odmlouvání s používáním vulgarismů, komentování požadavků učitele nevhodným způsobem, natáčení na video, házení předmětů po třídě,“ popisuje Andrys.

Přehrát

00:00 / 00:00

O statutu veřejného činitele si s učiteli podívala redaktorka Veronika Hlaváčová

Fyzické útoky inspekce nezaznamenala, pravděpodobně se ale objevují i ty. I když ne ve velké míře. „Fyzická agrese je mnohem méně četná, mnohem méně se o ní dozvíme,“ myslí si Andrys.

Učitelé nevěří, že dostat se na roveň policistům či poslancům, by jejich problémy vyřešilo.

„Je to všechno o současném nastavení morálky a etiky. Jak se k učiteli postaví rodič a jak to přenáší na dítě,“ říká učitelka Hana Malečková ze spořilovské základní školy.

Kvůli útoku na učitele pošlou v Británii každý den domů až 50 žáků

Číst článek

Souhlasí s ní Asociace ředitelů škol. Podle její prezidentky Hany Stýblové, která vede školu v Plzni, by status 'veřejného činitele' přinesl víc rizik než kladů.

Úřední osoba (dříve veřejný činitel) osoba je právní pojem pro určité kategorie profesí a ústavních činitelů vykonávajících veřejnou moc. Je jim poskytovaná ochrana, trestá se násilí proti úřední osobě či vyhrožování jí. Může být stíhána pro zneužití pravomoci.
- soudce, státní zástupce
- prezident, poslanec, senátor, člen vlády
- obecní zastupitel
- odpovědný úředník veřejné správy
- policista, voják, městský strážník
- soudní exekutor, notář
- lesní, myslivecká či rybářská stráž, strážce přírody

„Jak potom posuzovat učitele, když dojde k nějakému konfliktu. Učitel, který je ve třídě s 20 dětmi, je trestně odpovědný. A dvacet dětí nic nevidělo, jsou nezletilí,“ uvádí Stýblová.

Pracovat by se podle ní mělo spíš s rodinami a jejich pohledem na učitele, který doma předávají dětem.

Odmlouvání, nadávání učitelům, případně i fyzické napadání se týká hlavně učilišť. Naopak nejlepší situace je na gymnáziích.

Na školách se rozmáhají i krádeže a užívání drog. Jednotlivé situace se dnes řeší podmíněným nebo úplným vyloučením žáka.

V evropských zemích existují spolky na ochranu učitelů proti šikaně

Číst článek

Počet vyloučených žáků každoročně roste. „Ne nějak výrazně, ale kontinuálně roste. Nejhorší situace je ve středních školách s učebními obory. Naopak nejlepší je na gymnáziích,“ dodává Andrys.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme