První pozorovatelé OBSE dorazí na Ukrajinu. Na Krymu je ale Rusko nechce

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) vyšle pozorovatele na Ukrajinu. Předsunuté týmy mají na jihovýchod země přiletět už dnes. Během půl roku chce OBSE rozmístit v devíti ukrajinských regionech stovku civilních pozorovatelů. V případě potřeby je mohou doplnit další čtyři stovky. Situaci na Krymu ale zřejmě monitorovat nebudou.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřadující ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk se dnes setkal v Kyjevě s německým ministrem zahraničí Frankem-Walterem Steinmeierem

Úřadující ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk se dnes setkal v Kyjevě s německým ministrem zahraničí Frankem-Walterem Steinmeierem | Zdroj: Reuters

Ruský zástupce při OBSE Andrej Kelin uvedl, že mise tam nemá mandát, protože Krym se stal součástí Ruska. Zákon o připojení Krymu k Rusku včera podepsal ruský prezident Vladimir Putin.

Moskva stále ještě nemá na Krymu pod kontrolou všechny ukrajinské vojenské lodě.

V sevastopolské zátoce plují téměř veškeré bitevní lodě pod ruskou vlajkou. Další ukrajinská válečná loď Těrnopil přešla na ruskou stranu. Už je nad ní jeřáb, který ji vykládá.

Jedinou ukrajinskou lodí, na které vlaje žluto-modrá ukrajinská vlajka je Slavutič. V zátoce ji blokují dvě ruské lodě.

Do Kyjeva dorazil také německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier, podle kterého je mise OBSE krokem ke snížení napětí.

Jedinou ukrajinskou lodí v sevastopolské zátoce, na které vlaje žluto-modrá vlajka, je Slavutič | Foto: Reuters

„Ještě to není konec krize, ale je to krok, který pomůže podpořit naše úsilí o uvolnění,“ řekl. Podle šéfa německé diplomacie nicméně situace na Ukrajině zůstává nestabilní a vrtkavá, a proto musí pozorovatelé začít s prací co nejdříve.

Návštěvu Ukrajiny dnes ukončí generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který tento týden v Moskvě i v Kyjevě nabádal ke zdrženlivosti, aby se konflikt nevymknul kontrole, a k zahájení přímého dialogu. Moskva však nadále nové vedení v Kyjevě neuznává.

Pan Ki-mun ukrajinským představitelům slíbil, že OSN pomůže s organizováním květnových prezidentských voleb, aby hlasování bylo transparentní, svobodné a spravedlivé a aby všichni Ukrajinci jeho výsledky přijali.

Vše o krizi na Krymu

Číst článek

Poloostrov Krym - grafický profil se základními údaji | Foto: ČTK

ČTK, Jakub Zajíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme