Knižní veletrh v Paříži bude vonět, kuchaři předvedou knížky o vaření
Až dvě stě tisíc lidí ve třech dnech. Taková návštěva se očekává na tradičním pařížském knižním veletrhu. Součástí programu je na tři tisíce podpisových akcí, ale třeba i praktické ukázky vaření - jako potvrzení současného trendu, kterým je rostoucí zájem o gastronomii. Mezi nejzajímavější hosty veletrhu patří autor poslední bondovky William Boyd.
Návštěvníky knižního veletrhu nelákají pouze samotné knížky, ale především doprovodné programy a podpisové akce.
Letošní rok je ve znamení velkolepé výstavy ilustrací Jeana Jacquese Sempého, známého jako autora Malého Mikuláše, také různých gastronomických představení ale třeba i seminářů na téma jak napsat román.
„Na veletrh se půjdu podívat v sobotu. Hlavně mě zajímá doprovodný program, během něhož se mohu setkat s autory. Je to skvělá příležitost setkat se s těmi, jejichž knihy čteme. Tolik najednou se jich do žádného knihkupectví nevejde. Navíc pro nás studenty je to zdarma, takže toho chci využít,“ říká studentka literatury z Paříže.
Na knížky se těší i další Pařížan: „Já se na veletrh - na porte de Versailles - určitě půjdu podívat. Knihy miluji a tohle je obrovská příležitost. A co se mi na něm líbí nejvíce? Ta obrovská pestrost - každý žánr, každá oblast, každý obor toho tolik nabízí. Najdete tam prostě všechno.“
Rostoucí zájem o vaření a gastronomické knihy potvrzuje i účast řady šéfkuchařů a samostatná sekce edice Michelin - známých červených průvodců po dobrých restauracích.