Chytré hodinky by v budoucnu mohly umět předpovědět blížící se infarkt

Americká společnost Apple chce vstoupit do oboru technologií zaměřených na zdraví. Podle mnohých to vypadá, že chytré hodinky by možná mohly umět předvídat infarkt.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Infarkt (ilustrační foto)

Infarkt (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Diagnostikovat chorobu srdce pouhým dotykem malého přístroje, jako to uměl doktor McCoy ze seriálu Star Trek. Tak velká jsou mnohá očekávaní od chytrých hodinek, které by měla firma Apple prý už brzy uvést na trh.

Podle odborníků ale začíná Applu pomalu ujíždět vlak. Trh s chytrými hodinkami už dávno ovládá konkurenční platforma Android. Supermoderní hodinky od Samsungu, Motoroly nebo LG už dávno našly své využití hlavně ve fitness. Umějí totiž spočítat spálené kalorie nebo uběhnuté kilometry.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chytrých hodinkách zaměřených na zdraví natáčel redaktor Viktor Daněk

Šanci, jak doběhnout náskok, teď Apple vidí v technologiích zaměřených na zdraví. V poslední době proto skoupil řadu patentů, které uživatelům pohodlně umožní měřit krevní tlak a puls, dýchání, spánek, hydrataci a podobně. A právě tudy by podle šéfredaktora serveru Lupa.cz Davida Slížka mohla vést cesta.

„Zatím jsem k těm přístrojům docela skeptický, protože podle mě zatím nedokázaly nabídnout funkce, kvůli kterým by stálo opravdu za to si je kupovat. Pokud Apple půjde tímto směrem, má samozřejmě šanci na trhu uspět,“ říká Slížek.

Apple také vyvíjí technologii, která dokáže z ozvěn v tepnách detekovat, jestli v nich neproudí krevní sraženina. Detekce sraženiny ale podle lékařů, ještě na předpověď blížícího se infarktu zdaleka nestačí. Takže diagnostika jako ze Star Treku může být ještě dlouho jen hudbou budoucnosti.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme