Děti v Lázních Bohdaneč vynesly Moranu, udělaly tak symbolickou tečku za zimou

V Lázních Bohdaneč se malé děti loučily se zimou a vítaly jaro. Vynášely do řeky Moranu, symbol zimy. I když cenila zuby a vypadala jako strašidlo, předškoláci se jí nebáli a lidový obyčej si pořádně užili. Zimu totiž zaháněli hodně hlasitě. A přitom si přáli, aby se už nevrátila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vynášení Morany

Vynášení Morany | Foto: Jana Beranová

Děti se vyzbrojily hudebními nástroji, s sebou mají bubínky, řehtadla a paličky. „Musíme zahnat zimu, aby se vylekala,“ vysvětluje přítomnost nástrojů malý předškolák.

Morany jsou slaměné a z papíru, některé už hoří, padají do vody a odplouvají pryč. Smrtky zimy tak skončí v městské strouze.

Přehrát

00:00 / 00:00

S dětmi natáčel redaktor Ondřej Wolf

Děti věří, že se zima do Lázní Bohdaneč už nevrátí.

„Když byla zima, tak jsme museli topit,“ mluví o nevýhodách zimního období další chlapec.

„Těšili jsme se na jaro. Mohly jsme jí vyhodit jen tím způsobem, že jsme ji zapálili. A naše paní učitelka ji vyhodila,“ popisuje dívka. Morany se děti nebály a už se těší na koupání v bazénu.

Morana, slámová panenka s pentlemi, je za zpěvů a říkadel topena v řece, nebo svrhována z vyvýšeného místa dolů. Morana v jarním mýtu symbolizuje starý rok, který tímto umírá.

K říčce vyrazila celá školka, do které chodí 80 dětí.

„My máme starší ve školce, takže to zažíváme podruhé. Vzali jsme k tomu i tu mladší. Je to nejen vynášení zimy, ale i masopust. Já to musím jenom pochválit, ne každý to doma ví. Nevědí, jak jdou události roku za sebou,“ chválí si jedna z maminek.

Mateřská škola v Bohdanči má školní vzdělávací program s názvem od jara do zimy. Děti se díky němu učí poznávat lidové zvyky a tradice.

Ondřej Wolf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme