Děti v Lázních Bohdaneč vynesly Moranu, udělaly tak symbolickou tečku za zimou

V Lázních Bohdaneč se malé děti loučily se zimou a vítaly jaro. Vynášely do řeky Moranu, symbol zimy. I když cenila zuby a vypadala jako strašidlo, předškoláci se jí nebáli a lidový obyčej si pořádně užili. Zimu totiž zaháněli hodně hlasitě. A přitom si přáli, aby se už nevrátila.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vynášení Morany

Vynášení Morany | Foto: Jana Beranová

Děti se vyzbrojily hudebními nástroji, s sebou mají bubínky, řehtadla a paličky. „Musíme zahnat zimu, aby se vylekala,“ vysvětluje přítomnost nástrojů malý předškolák.

Morany jsou slaměné a z papíru, některé už hoří, padají do vody a odplouvají pryč. Smrtky zimy tak skončí v městské strouze.

Přehrát

00:00 / 00:00

S dětmi natáčel redaktor Ondřej Wolf

Děti věří, že se zima do Lázní Bohdaneč už nevrátí.

„Když byla zima, tak jsme museli topit,“ mluví o nevýhodách zimního období další chlapec.

„Těšili jsme se na jaro. Mohly jsme jí vyhodit jen tím způsobem, že jsme ji zapálili. A naše paní učitelka ji vyhodila,“ popisuje dívka. Morany se děti nebály a už se těší na koupání v bazénu.

Morana, slámová panenka s pentlemi, je za zpěvů a říkadel topena v řece, nebo svrhována z vyvýšeného místa dolů. Morana v jarním mýtu symbolizuje starý rok, který tímto umírá.

K říčce vyrazila celá školka, do které chodí 80 dětí.

„My máme starší ve školce, takže to zažíváme podruhé. Vzali jsme k tomu i tu mladší. Je to nejen vynášení zimy, ale i masopust. Já to musím jenom pochválit, ne každý to doma ví. Nevědí, jak jdou události roku za sebou,“ chválí si jedna z maminek.

Mateřská škola v Bohdanči má školní vzdělávací program s názvem od jara do zimy. Děti se díky němu učí poznávat lidové zvyky a tradice.

Ondřej Wolf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme