Úřad práce snížil dotace pro veřejně prospěšné práce. Starostům z Jesenicka se to nelíbí

Úřad práce letos zkrátil dotace pro veřejně prospěšné práce. Obcím, které nezaměstnané využívají především pro údržbu a úklid, se ale nové podmínky nelíbí. Postup úřadu kritizují například starostové z Jesenicka. Někteří se proto letos rozhodli zaměstnat mnohem méně lidí. Na dofinancování minimální mzdy nemají dost peněz.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Mladé Boleslavi začal každoroční jarní úklid města

V Mladé Boleslavi začal každoroční jarní úklid města | Foto: Jana Huzilová

Je 7 hodin ráno a Ladislav Oškera z České Vsi rozděluje práci veřejně prospěšným pracovníkům. Zatímco jiné obce o ně teprve žádají, tady už zaměstnali první dva. „Potřebujeme zametat, vždycky to děláme v dubnu, tak jsme požádali už teď. Čekáme, že v dubnu dostaneme víc sil na zeleň,“ říká Oškera.

Věra Petřeková je bez práce rok, Ladislav Pinter o polovinu méně. Ani jednomu z nich se za tu dobu nepodařilo najít místo. Jsou vděční, že mohou dělat alespoň pro obec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Jesenicku na téma snížených dotací pro veřejně prospěšné práce natáčela redaktorka Andrea Švubová

„Lepší než sedět na úřadě práce nebo se dívat z okna a závidět těm, co práci mají,“ podotýká Pinter. Česká Ves chce letos zaměstnat dohromady 10 lidí na veřejně prospěšné práce. Stejně jako loni.

Rozhodla se tak ještě před tím, než zjistila, že úřad práce pokrátil dotaci na mzdy. Namísto 15 tisíc teď dává na jednoho člověka měsíčně 10 tisíc korun. Zbytek do minimální mzdy musí zaplatit zaměstnavatel.

„Patnácti tisíci budou podpořeny znevýhodněné skupiny uchazečů o zaměstnání. To je nad 55 let, sociálně vyloučení a podobně,“ upřesňuje ředitel Krajského úřadu v Olomouci Jiří Šabata.

Pro mnohé rána pod pás

Česká Ves ale pracanty potřebuje, připlatíme si, říká nezávislý starosta Pavel Mudra. Kromě povinných odvodů ze mzdy bude muset doplatit třeba i lékařské prohlídky, proškolení či ochranné pomůcky.

„Vždycky ty podmínky známe poměrně pozdě, takže se s tím musíme každý rok nějak vypořádat,“ podotýká. V jiných obcích vnímají změny pravidel jako velkou ránu pod pás. V regionu, který už dlouhodobě řeší vysokou míru nezaměstnanosti, se totiž na pomoc státu hodně spoléhají.

Třeba i starostka Vidnavy Eva Pavličíková z ČSSD: „Myslím si, že regiony s nejvyšší nezaměstnaností by měly být podporovány ze státních prostředků tímto směrem. Momentálně uvažujeme o deseti, to znamená o polovině.“

Mikulovice volí jinou cestu. Starosta Jiří Šimík z KDU-ČSL zkrátí lidem úvazky. „Kdybychom to dopláceli, tak by to vycházelo asi 1400 korun na osobu. Krát deset, krát rok, a už to jsou nějaké finanční prostředky,“ vysvětluje.

‚Deset tisíc stačí‘

Žádosti vesnic se teď hromadí na jesenickém úřadu práce. Jeho ředitel Martin Viterna je přesvědčený, že 10 tisíc na osobu by měly obcím stačit.

„Je třeba si uvědomit, že veřejně prospěšné práce jsou nástrojem aktivní politiky, který má sezónní charakter. Jsou to práce nepřesahující dvanáct po sobě jdoucích kalendářních měsíců a jsou zejména pro nekvalifikované lidi,“ dodává.

Ročně se na Jesenicku zaměstnává na veřejně prospěšné práce v průměru 340 lidí. Letos jich ale bude o poznání méně.

Andrea Švubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme