Fico a Kiska se střetli v první televizní debatě, pustili se do sebe kvůli Kosovu

Vůbec poprvé se dnes na Slovensku střetli v televizní debatě kandidáti na prezidenta Andrej Kiska a Robert Fico. A útočná kampaň z posledních dnů se přenesla i do prvního ze série duelů.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Fico (vpravo) a Andrej Kiska v televizní debatě

Robert Fico (vpravo) a Andrej Kiska v televizní debatě | Zdroj: ČTK

Oba kandidáti se hned na začátku střetli ohledně otázky uznání nezávislosti Kosova. Někdejší srbská provincie ji vyhlásila před šesti lety.

„Kdo hovoří, že je třeba uznat Kosovo, nechápe elementární pravidla zahraniční politiky. Kdo hovoří o uznání Kosova, hovoří o ohrožení územní celistvosti Slovenska,“ prohlásil v debatě Fico.

Přehrát

00:00 / 00:00

První prezidentskou debatu kandidátů na slovenského prezidenta sledoval v Bratislavě zpravodaj ČRo Vojtěch Berger

Bratislava dlouhodobě zachovává odmítavý postoj k osamostatnění bývalé srbské province, což podle pozorovatelů souvisí s obavami, že by kosovský příklad mohl vyvolat snahy o napodobení u příslušníků maďarské menšiny na jihu Slovenska.

Kiska nicméně připomněl, že v Evropské unii neuznalo nezávislost Kosova jen několika zemí. „Jestli chcete porovnávat Kosovo se situací na Slovensku, tak pak mluvíme rozdílnou řečí,“ kontroval Kiska.

Vzájemné osočování

Premiér Robert Fico pak v debatě zopakoval, že Slovensko potřebuje zkušenou hlavu státu například kvůli situaci na sousední Ukrajině. Takové zkušenosti podle něj Kiskovi chybí.

„To, co jsem se v politice za ta léta naučil, a zejména mezinárodní zkušenosti, které mám, jsou věci, které se nedají naučit za půl minuty. Proto si myslím, že ten, kdo přijde jako prezident, by měl být schopný okamžitě dávat lidi dohromady, a ne je rozdělovat,“ zdůraznil.

Andrej Kiska naopak Fica v debatě ostře kritizoval za nesplněné sliby po šesti letech v premiérské funkci. „Stal jste se premiérem a dal jste lidem nějaký slib, tak ho prosím naplňte. Tohle teď vypadá jako útěk. Jako útěk před nespokojeností, protože lidé tu jsou nespokojení,“ opáčil Kiska.

Úřadující premiér Robert Fico vyhrál před týdnem 1. kolo voleb jen překvapivě těsně. Podnikatel a filantrop Andrej Kiska od té doby čelí z jeho strany jednomu útoku za druhým. Druhé kolo voleb bude za týden.

Robert Fico a Andrej Kiska | Foto: Český rozhlas

ČTK, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme