Lidé v Riu de Janeiru protestují proti drahotě v barech. Přestali do nich chodit

V hotelech a penzionech je to normální: na sezónu se zdražuje, mimo špičku je ubytování levnější. V restauracích už to platí méně. Příkladem obrovských výkyvů je turisty velmi oblíbené brazilské Rio de Janeiro. Hotely tam jsou třeba na karneval nebo na Silvestr i několikanásobně dražší. Ale restaurace také. Čím dál míň se to líbí místním. A protestují proti tomu. Jestli účinně, to ukáže teprve čas.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

I tyto čtyři dívky protestují na Náměstí Lvů v Riu de Janeiru proti předraženému pití v barech

I tyto čtyři dívky protestují na Náměstí Lvů v Riu de Janeiru proti předraženému pití v barech | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Je sobota večer, čas akorát tak na to vyrazit ven s přáteli. Tady v Brazílii to nechodí tak, že by chodili na návštěvu – ale spíš jdou s kamarády někam ven, do baru, na pivo. Lidé na jednom z náměstí v Riu de Janeiru to pojali docela jinak.

Do jedné z velkých polystyrénových krabic právě sypou led. Další lidé mají termostatické tašky nebo bedničky. A pijí z nich pivo, koupené daleko levněji v supermarketu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na protestech proti zdražování v barech se byl podívat zpravodaj ČRo David Koubek

„Osm realů. Tolik bys dal tady v baru za jedno pivo,“ říká mladý muž. V přečtu to dělá zhruba sedmdesát korun za třetinkové pivo. Rafael a Cristiane navštívili nedávno Českou republiku. Hned se jim vybaví vzpomínky.

A říkají, že si dali v centru Prahy levnější pivo, než ve většině obyčejných barů v Riu. Tuhle akci, která se jmenuje Isoporsinho - do češtiny by se to dalo přeložit jako Termoboxík vymyslel Guigga Tomáz. Přesně si vzpomíná kdy - bylo to po vánocích v jednom zdejším baru.

„Řekl jsem si o účet. A já na to koukám, a říkám - máte tam chybu. Tolik to nestojí. Za kolik je jedno pivo? Za 10. Přitom před Vánoci, než začala prázdninová sezona, to bylo 7,50.“ Zaplatil, tak dlouho mu to ale vrtalo hlavou, že se rozhodl vymyslet tenhle protest, svolal kamarády přes facebook. A od té doby se konaly už desítky takových akcí.

Bary by to mohly pocítit na tržbách

Přestože na facebooku tento den přislíbilo účast 1500 lidí, tolik jich tu dnes večer zdaleka není. Ale organizátor akce Guigga Tomáz říká, že to nevadí. Věří, že stačí, když se o tomhle protestu lidé dozvědí.

„Myslím, že se o tomhle protestu bude vědět daleko víc,“ říká a spoléhá nejen na sociální sítě, ale i na média. Ta už o akci mluvila. A dnes je tak podle Guiggy takových akcí spousta „Je to způsob, jak trávit večer, už to ani není akce. A až bary uvidí, že do nich lidé nechodí, tak si řeknou, že něco není v pořádku.“

Rafael a Cristiane ukazují suvenýr z České republiky - přívěšek na klíče se značkou jednoho českého piva | Foto: David Koubek

Tady u vedlejšího baru se nedívají ani nijak nevraživě, spíš se zájmem. Pocítit to mohou na vlastní kase, až když začne chodit méně lidí.

„Svoláme kamarády, nakoupíme, rozpočítáme. A vyjde to daleko levněji,“ říká Cristiane. Stráví tak krásnou noc s kamarády a nemusí za ni dát v korunách dva tři tisíce. „Rozhodně jsme své zvyky změnili,“ přitakává s přítelem Rafaelem.

Některé restaurace už zlevnily

Ve velkých turisty vyhledávaných městech - a Rio k nim rozhodně patří - se zdražuje hlavně na letní prázdniny, před Vánoci, po karnevalu se zase vrátí jídelní lísky, které byly na stolech před sezónou. Jenže ne vždycky. A letos ani takový návrat příznivějších cen lidé nečekají. Joana, která si právě vytahuje plechovku z termoboxu plného ledu, to vidí jednoznačně.

„Zneužívají příležitost zdražit. Léto je letos velmi teplé, je tu spousta turistů, bude mistrovství světa, za dva roky bude olympiáda, o zemi se mluví,“ podotýká.

Proti vysokým cenám už vznikly i další iniciativy. Jedna z nich si půjčila název brazilské měny - Real, tedy reálný. A překřtila ji na Surreal. Na ceny, které se vznáší vysoko nad realitou, tak lidé upozorňují na sociálních sítích - posílají například fotografie jídelních lístků s neuvěřitelnými cenami. A objevily se už první restaurace, které na základě takové negativní zase zlevnily.

Něco v této republice smrdí, píše se na upravené bankovce, zavádějící novou měnu pro ceny, které nemají nic společného s realitou. Repro: Iniciativa Rio Surreal | Foto: David Koubek

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme