Angličtí fotbaloví chuligáni měli tu nejhorší pověst. Pomohl přísný zákon

Angličtí fotbaloví chuligáni měli v 80. letech celosvětově tu vůbec nejhorší pověst. Od té doby se ale situace radikálně změnila a počet zatčení v souvislosti s násilnostmi příznivců teď na ostrovech klesl na rekordně nízkou úroveň. Průlom přinesly hlavně větší pravomoci policie a soudů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled z tribůny před utkáním Anglie a USA

Pohled z tribůny před utkáním Anglie a USA | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

Až na samé dno klesla reputace anglických fanoušků v roce 1985, kdy řádění příznivců Liverpoolu na Heyselově stadionu v Bruselu nepřežilo 39 fanoušků Juventusu Turín. Násilnosti doprovázely taky řadu zápasů na Britských ostrovech.

Tehdejší vládu Margaret Thatcherové to dokonce přinutilo svolat ‚válečný kabinet‘ s cílem zastavit nechvalně proslulé rowdies. Situace se začala měnit po roce 1989, kdy poslanci přijali Zákon o fotbalových fanoušcích.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, jak se Británie vypořádala s chuligány, mluvil zpravodaj ČRo v Londýně Jiří Hošek

Jeden z jeho doplňků dává britským soudům pravomoc udělit zákaz vstupu na fotbalové stadiony těm osobám, které byly usvědčené ze spáchání závažného deliktu souvisejícího s fotbalem.

Policie pak může soud požádat o uvalení podobného zákazu i na osoby, které se násilného chování nedopustily přímo na fotbalových stadionech nebo v jejich okolí. V případě velkých mezinárodních akcí musejí ‚známé firmy‘ často odevzdat cestovní doklady a pravidelně se hlásit na místní policejní stanici.

Podle expertů přispěla ke zlepšení situace také povinnost profesionálních klubů nabízet příznivcům pouze místa k sezení. Od roku 1991 je pak trestným činem vniknutí na trávník, i kdyby se fanoušek chtěl nakrásně jen podělit o svou radost s hráči.

V sezóně 2012/2013 evidovala policie jen 2456 zatčení souvisejících s fotbalovými fanoušky, což je zanedbatelné číslo vzhledem k 39 milionům příznivců, kteří v té době zavítali do ochozů.

Šéf FAČR Pelta chce prosadit protichuligánský zákon, sejde se kvůli tomu s ministrem Chládkem

Číst článek

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme