Ministr školství a šéf fotbalové asociace budou řešit protichuligánský zákon

Násilí a vandalství na fotbalových stadionech by měl postihovat zvláštní zákon. Po řádění chuligánů během sobotního utkání Sparty s Baníkem to žádá šéf fotbalové asociace Miroslav Pelta. O nové legislativě chce jednat už dnes s ministrem školství Marcelem Chládkem z ČSSD.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marcel Chládek

Marcel Chládek | Foto: Filip Jandourek

Po sobotním řádění fanoušků během utkání ostravského Baníku s pražskou Spartou zůstaly desítky zraněných na straně policie i diváků a škody přesahující sto tisíc korun.

„Někteří z fanoušků házeli pyrotechniku či jiné předměty, napadali policisty,“ popisuje mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. Pro fotbalovou asociaci byl sobotní zápas na Bazalech poslední kapkou.

„Nechceme čekat na to, až se stane něco se smrtelným zraněním,“ prohlašuje šéf fotbalové asociace Miroslav Pelta. Po rozhodčích bude například chtít, aby zápas při nepokojích fanoušků předčasně ukončovali.

Inspirace může přijít z Nizozemska

Marcel Chládek Českému rozhlasu řekl, že takové snahy mají jeho podporu. „Myslím si, že to, co se děje na některých hřištích v České republice, tam nemá co dělat,“ tvrdí Chládek a pokračuje:

„Tito chuligáni odrazují rodiny s dětmi od návštěvy fotbalových utkání. A vzhledem k tomu, že podobné návrhy zaznívaly v Poslanecké sněmovně již v minulosti, dá se předpokládat, že i sněmovna těmto návrhům bude nakloněna.“

Inspiraci by podle Pelty mohli zákonodárci hledat třeba v Nizozemsku, kde se každý fotbalový fanoušek musí registrovat u svého klubu.

„Každý člověk, který přijde na ligový stadion, bude muset mít nějaký kód, bude muset být někde evidovaný,“ vysvětluje Pelta a dodává:

„Budeme muset mít možnost ho okamžitě při vstupu přes turnikety zkontrolovat. My jsme dnes v legislativní situaci, kdy první má zasáhnout pořadatelská služba. Až teprve, když to nezvládá, zasáhne policie. To z mého pohledu není úplně optimální.“

Výtržnosti během utkání mezi Baníkem Ostrava a Spartou Praha | Foto: ČTK

Tomáš Bystrý, Veronika Neprašová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme