Nová iniciativa chce v Olomouci prosadit jeden společný volební obvod

V Olomouci vznikla iniciativa, která několik měsíců před komunálními volbami požaduje zrušení pěti volebních obvodů a zavedení jednoho společného. Systém podle ní znevýhodňoval malé strany a nahrával velkým uskupením. Upozornit zastupitele na úskalí několika volebních obvodů a zeptat se na jejich názor mohou obyvatelé Olomouce prostřednictvím formuláře na internetových stránkách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olomoucká radnice - pohled z věže na Horní náměstí

Olomoucká radnice - pohled z věže na Horní náměstí | Foto: Aleš Spurný

Krajské město Olomouc bylo od roku 1994 z rozhodnutí zastupitelů rozděleno do pěti či šesti volebních obvodů. Olomouc ale nemá systém místních radnic jako jiná velká města a volí se do jednoho zastupitelstva.

Rozdělení do obvodů je proto podle iniciátora webových stránek s tematikou volebních obvodů Jakuba Hájka neopodstatněné a v České republice ojedinělé.

„Máme jedno zastupitelstvo, nemáme tady systém místních dílčích radnic. To znamená, že všichni v Olomouci volíme do jednoho zastupitelstva. Proto nemá smysl, aby bylo město nějakým způsobem rozdělené. Protože rozdíly mezi městskými částmi nejsou tak velké, aby to byl ten důvod,“ vysvětluje.

Zavedení jednoho volebního obvodu v Olomouci podporuje i politolog Pavel Šaradín. Pokud zastupitelé Všichni Olomoučané by si podle něj přímo volili svého primátora.

„Měli jsme primátora, který byl zvolen de facto pětinou Olomoučanů. Nyní nám politické strany představí lídra a my budeme mít přehled o tom, kdo tím primátorem bude. Budeme mít možnost poprvé ho v celém městě zvolit. Dát mu ten preferenční hlas,“ popisuje.

Nový primátor Olomouce Martin Major (ODS) už dříve prohlásil, že se bude snažit přesvědčit ostatní politické strany v zastupitelstvu o výhodách zřízení jednoho volebního obvodu v Olomouci.

O počtu volebních obvodů musí podle volebního zákona zastupitelé rozhodnout nejpozději 85 dní před volbami.

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme