Egyptský soud vynesl trest smrti nad stovkami členů Muslimského bratrstva

Soud v Egyptě dnes vynesl rozsudek smrti nad 529 stoupenci svrženého egyptského prezidenta Muhammada Mursího. Uznal jejich vinu v řadě zločinů včetně vraždy. 16 obžalovaných soud osvobodil. Odsouzení mají možnost se odvolat. Podle listu al-Ahrám jde o rozsudek smrti nad nejvíce lidmi v jednom procesu v dějinách Egypta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stoupenci Muslimského bratrstva

Stoupenci Muslimského bratrstva | Foto: Hassan Ammar | Zdroj: ČTK

Tresty smrti dostali přívrženci Muslimského bratrstva v souvislosti s protesty z loňského srpna. Po pádu islamistického prezidenta Mursího se měli podílet na násilnostech, při kterých zahynuly stovky lidí. Údajní Mursího stoupenci po celé zemi přepadali policejní stanice a vládní budovy. Byli tak obviněni z vraždy policisty nebo z útoku na policejní budovu.

Soud, který dnes dopoledne vynesl rozsudky, byl velmi rychlý, rozsudky padly jen po 2 stáních. Obhajoba si stěžuje, že ani nebylo možné ani vše projednat. Před soudem stanulo 153 odsouzených. Zbývající buď justice dříve propustila z vazby, nebo jsou na útěku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Egyptský soud vynesl trest smrti nad 529 členy Muslimského bratrstva. Případ sleduje redaktor Jaromír Marek

V případě verdiktů vynesených v nepřítomnosti se automaticky počítá s opakováním procesu. Rozsudků podle pozorovatelů ale padne pravděpodobně ještě víc. Celkem je obviněno za násilnosti z loňského srpna 1200 příznivců Muslimského bratrstva.

Rozsudek není definitivní, ještě ho může zvrátit odvolací soud. Čeká se, že tresty zmírní, případně jim nový prezident Sísí po svém zvolení udělí milost.

Vedení Egypta přitvrzuje v potlačování islamistů

Armádou podporované vedení Egypta postupně přitvrzuje v potlačování členů a příznivců Muslimského bratrstva, které loni v listopadu soud postavil bratrstvo mimo zákon jako teroristickou skupinu.

Politická odnož Muslimského bratrstva přitom až do červencového armádního puče vládla Egyptu. O stupňujícím tlaku proti islamistům svědčí i proces vedený proti lídrům Muslimského bratrstva.

„Je zřejmé, že u těch událostí byli vůdci Muslimského bratrstva. Videozáběry které jsme dnes viděli jsou velmi iritující,“ prohlásil včera civilní žalobce Ibrahim Abdel Wahab v případu předloňského násilného potlačení demonstrace proti islamistům.

Po dobu 86 let své existence bylo Muslimské bratrstvo v Egyptě zakázáno, s výjimkou dvou roků po pádu prezidenta Mubaraka v roce 2011. Jeho nástupce Muhammad Mursí ani Muslimské bratrstvo jako takové nedokázali Egypt řídit způsobem přijatelným pro liberální kruhy a kladli velký důraz na islám.

Egyptská armáda pokračuje v likvidaci Muslimského bratrstva | Foto: ČTK/AP, Amr Nabil

Jaromír Marek, Jan Prokeš, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme