Agresivní fanoušci se nesmí dostat na stadion, říká manažer FAČR Synecký

Po sobotním zápase Baníku Ostrava se Spartou zadržela policie více než třicet fanoušků. Bezpečnostní manažer asociace Martin Synecký ale vidí problém také v ostravském stadionu a chce dát větší pravomoce pořadatelům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Při zápase Baníku se Spartou létaly mezi fanoušky sedačky, světlice i kameny

Při zápase Baníku se Spartou létaly mezi fanoušky sedačky, světlice i kameny | Zdroj: ČTK

„Stadion Baníku je velice zastaralý a nesplňuje moderní prvky pasivní ochrany. Fanoušci, kteří dělali největší nepořádek, byli už dopředu zamíchaní mezi jinými lidmi,“ upozorňuje bezpečnostní manažer Fotbalové asociace České republiky Martin Synecký.

„Pořadatelská služba má velký problém odfiltrovat radikální fanoušky, protože dochází k velkému pohybu. Radikální fanoušci volným krokem přešli tribunu, aniž by vzbudili nějaké podezření,“ upozorňuje Synecký.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Martinem Syneckým mluvila ve vysílání Českého rozhlasu Jana Vondráčková

Dělbuchy při policejním zásahu mířily i mezi fanoušky, kteří s incidentem neměli nic společného. „Zákrok na tomto stadionu je velice komplikovaný a nemůžeme ho objektivně posoudit. Policie neměla dost možností, kudy nastoupit do tribun tak, aby neohrozila nezúčastněné osoby.“

„Kdyby policie dovedla zákrok do konce ve snaze zadržet výtržníky, došlo by k velkým problémům na zdraví nezúčastněných osob,“ varuje Martin Synecký.

Situaci by mohl řešit třeba prodej lístků proti občanskému průkazu. „Ticketing na jméno je jeden z prvků, ale ne výhradní. Naší největší snahou je změnit legislativu tak, aby policie a pořadatelé měli oprávnění zamezit vstupu osob, které ohrožují bezpečnost na stadionu,“ plánuje bezpečnostní manažer.

V Nizozemsku se fanoušci musí registrovat, systém může fungovat i v ČR

Číst článek

Po sobotním zápase Baníku Ostrava se Spartou zadržela policie 31 fanoušků z obou táborů, všechny už ale ostravská policie propustila. Trestní stíhání dále povede proti čtyřem mužům za násilí proti úřední osobě a výtržnictví. Incident skončil zraněním desítky policistů a několika fanoušků.

Baník Ostrava se od agresivních fanoušků na stadionu distancoval.

Sestup fotbalistů Baníku Ostrava by znamenal problém pro druhou ligu

Číst článek

kotel Sparty v Ostravě | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Helena Šulcová, Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme