Svědkyně metanolové kauzy: Nelegální alkohol se ve večerce ve Zlíně prodával už roky

Nelegální alkohol se prý ve zlínské večerce prodával léta. U zlínského soudu to dnes potvrdily prodavačky. Objednávat ho měl vedoucí obchodu, muž obžalovaný v kauze metanol, který ale vinu popírá. Podle obžaloby však tři z jeho zákazníků zemřeli a dalších sedm utrpělo těžkou újmu na zdraví.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Večerka, potraviny (ilustrační foto)

Večerka, potraviny (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Obžalovaný podnikatel dnes před soudem tvrdil, že o prodeji pančovaného alkoholu ve své večerce nevěděl.

Tři prodavačky ale dosvědčily, že nekolkovaný alkohol objednával vedoucí prodejny.

Praxe byla prý taková, že lidé, kteří nakupovali alkohol pravidelně, řekli obsluze, že chtějí litr vodky nebo rumu za 140 korun. Prodavačky jim pokaždé ze skladu donesli nekolkovanou láhev laciného destilátu.

Předseda senátu nařídil konfrontaci mezi prodavačkou a obžalovaným vedoucím ze zlínské večerky. Podnikatel ji ale odmítl.

K sérii otrav metanolem došlo v Česku na podzim roku 2012. Do 9. března 2014 na otravu metanolem zemřelo již 50 osob na různých místech republiky a desítky dalších byly hospitalizovány; mnozí utrpěli trvalé poškození zraku. Policejní pátrání vyústilo v případ s největším počtem obviněných v dějinách české kriminalistiky.

„My se k tomu nevyjadřujeme. Ne že bychom to popírali nebo nepopírali, prostě to necháváme být,“ vysvětlil jeho právník Zdeněk Hromádka.

Podle státního zástupce Romana Kafky měli alkohol nalezený u poškozených, alkohol z večerky i destiláty od dodavatele stejný počet izotopů.

Tak se podle znalce z oboru potravinářství Jiřího Mazáče poznají vzorky z jednoho zdroje.

Před soudem už dříve vypovídala jedna z poškozených. Údajně se všeobecně vědělo, že se ve večerce dá pořídit laciný alkohol.

„Říkala jsem si, že budu mít volno, přijede návštěva, koupím půl litru vodky. Ona donesla ze skladu litrovku za 140,“ popsala tehdy, jak přišla k jedovaté směsi.

Státní zástupce Roman Kafka přečetl i zprávu z celní správy, z níž vyplývá, že obžalovaný podnikatel dostal za prodej nelegálního alkoholu sankci už dříve. Pokutu 6000 korun zaplatil téměř obratem.

Otravy metylalkoholem | Foto: Český rozhlas

Andrea Kratinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme