Kauza Studénka je opět u soudu. Jednání provázel souboj znalců, pozůstalí odešli

Silná slova a vzrušené hlasy dnes zaplnily jednací síň novojičínského soudu. Výslechem znalce tam po několikaměsíční pauze pokračuje hlavní líčení v kauze vlakového neštěstí ve Studénce. K tragédii došlo téměř před šesti lety, kdy do právě zřícené mostní konstrukce narazil mezinárodní rychlík. Zemřelo osm lidí a další zhruba stovka se zranila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maketa mostu ve Studénce u ostravského soudu

Maketa mostu ve Studénce u ostravského soudu | Zdroj: ČTK

V soudní síni novojičínského soudu je i miniatura rozestavěného mostu nad železnicí, na které znalci vysvětlují možné příčiny pádu mostu. Milan Holický z pražského Vysokého učení technického má dlouhý výčet chyb, kterých se měli stavaři dopustit.

„Největší prohřešky byly podle našeho názoru v oblasti zakládání. Včetně uložení na vrstvách, které nebyly provázány,“ naznačuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ vlakového neštěstí ve Studénce je opět u soudu, jednání sledovala redaktorka Jana Jeckelová

Projektant Jiří Vlach, který za Ostravské dopravní stavby, dnešní Eurovii, nakreslil podpěrnou část mostu, znalecký posudek Milana Holického ale odmítá. „Je úplně komplet vymyšlený. Nemám k tomu co víc říct.“

Dnes si přišli výpověď znalců vyslechnout také Lenka a Jaroslav, rodiče 18letého mladíka, který při neštěstí zahynul. Bouřlivé debaty odborníků snáší ale jen těžko. Po hodině se zvedají a se slzami v očích odcházejí z jednací síně.

„Tady se to nevyřeší. Oni tam budou pořád řešit, že spadl nějaký nosník. A vidíte, že se tam všichni tomu smějí,“ říká při odchodu rozhořčeně pan Jaroslav.

„Je to fraška, nehoráznost. Oni se tam stále dohadují...,“ přidává se paní Lenka. „Ta bolest je šílená, stéle se s tím nemůžeme nějak smířit... Kdyby to bylo aspoň trošku ukončené, že si člověk trošku od srdce oddechne,“ dodává podlomeným hlasem.

Po téměř šestiletých tahanicích už oba chtějí klid. Chtějí vědět, kdo udělal chybu. A věří, že tehdy stačilo nařídit výluku.

nehoda vlaku | Foto: Drážní inspekce

„Podle mě je to nekonečné, pokud se nezačne řešit tato záležitost. Měli udělat výuku nebo nařídit snížení rychlosti vlaku,“ pozastavuje se Jaroslav nad průběhem soudního procesu.

Souhlasí s ním i Radek Ondruš, obhájce subdodavatelské firmy Bögl a Krýsl. „My musíme přesně definovat, kdo nekonal svoji povinnost, kdo zanedbal svoje povinnosti. A to nejenom v tom, že tam někde vypodložil nějaké prkénko. Pokud by tam byly výluky, tak by to nikdy nedošlo takhle daleko a nebyli by mrtví,“ říká.

Výslech znalců bude u soudu v Novém Jičíně pokračovat do čtvrtka.

Studénka - základní údaje o tragické železniční nehodě, která se stala 8. srpna 2008 | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Jana Jeckelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme