V Nizozemsku se fanoušci musí registrovat, systém může fungovat i v ČR

Řádění chuligánů na víkendovém fotbalovém zápase Baníku se Spartou spouští novou vlnu jednání o tom, jak takovým problémům na českých stadionech předcházet. Za příklad se často dává model, který funguje v Nizozemsku, kde bylo násilí na fotbale dříve velkým problémem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Neukázněné fanoušky na stadionech zkrotil v Holandsku systém registrací

Neukázněné fanoušky na stadionech zkrotil v Holandsku systém registrací | Zdroj: Reuters

„V Nizozemsku zavedli registraci fanoušků. Pokud fanoušek chce na ligové utkání, vždy musí mít registraci k nějakému klubu. Přes něj si pak kupuje lístky," vysvětluje redaktor České televize Jiří Štěpán, který zápasy nizozemské ligy navštěvuje.

„Pokud je zájemce o lístek registrovaný jako fanoušek Ajaxu Amsterdam, nikdy se nedostane do kotle Feyenoordu Rotterdam,“ nabízí příklad návštěvník nizozemských fotbalových stadionů.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Jiřím Štěpánem mluvila ve vysílání Českého rozhlasu Lucie Výborná

Největší výhodou systému je přehled o fanoušcích na stadionu. „V rámci registrace se ví přesně, kdo na stadionu je. Na zápas Ajaxu s Feyenoordem pořadatelé přesně vědí, kolik lístků prodali na jakou židli,“ říká Štěpán.

V Nizozemsku systém pomáhá. „Na stadionu to funguje. Fanoušci se cítí bezpečně a není problém potkat rodiny s dětmi," líčí televizní redaktor.

„Potíž se ale posunula na předstadionové prostory. Fanoušci se dávají srazy na lukách, kde se stejně poperou. To Nizozemsko nevymýtilo,“ upozorňuje redaktor.

Vybraná utkání jsou pro hostující fanoušky úplně uzavřená. „Některé rizikové zápasy se dějí bez fanoušků hostů. Klub nesmí pořádat výjezdy a na nádražích jsou hlídky, aby se tam fanoušci hostů nedostali,“ popisuje postup v Nizozemsku Jiří Štěpán

Agresivní fanoušci se nesmí dostat na stadion, říká manažer FAČR Synecký

Číst článek

Předpokládá také, že podobný model v budoucnu čeká i zápasy české ligy, při kterých hrozí střety mezi fanoušky.

Nizozemský systém se dá přenést i do českých podmínek. „U nás to může fungovat, ale bylo by to hodně finančně náročné. Bylo by zapotřebí vybavit všechny stadiony systémem, který má dnes jen Sparta. Pokud by se to povedlo, bylo by to přínosem,“ přepokládá Štěpán.

Jan Kaliba, Lucie Výborná, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme