V noci byla většina Krymu bez proudu. Rusko mu s dodávkami elektřiny pomůže

Téměř dvě třetiny Krymu se v noci ocitly bez elektřiny. Oficiálním důvodem je odstávka hlavních sítí kvůli opravě. Mohlo by ale také jít o odvetné opatření ukrajinské strany za odtržení krymského území od země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrárna (ilustrační foto)

Elektrárna (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Na výpadky elektřiny z kontinentální Ukrajiny si asi obyvatelé Krymu budou muset zvyknout, protože dodávky elektřiny jsou ideálním prostorem pro odvetu.

Premiér Krymu Sergej Aksjonov má ve všem jasno. Podle něj jsou opravy sítě pouze zástěrkou pro obyčejnou diverzi ze strany Kyjeva, kdy cílem je destabilizovat situaci na poloostrově.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se Krym vyrovnává s omezenými dodávkami elektřiny, přibližuje zpravodaj Českého rozhlasu v Ruské federaci Martin Dorazín

Ruský vicepremiér Dmitrij Kozak, který měl na starosti Soči na do jehož kompetence nyní spadá i Krym, se ale vyjádřil v tom smyslu, že doufá, že si ukrajinská vláda zachovala alespoň špetku zdravého rozumu a nebude tímto způsobem trestat krymské obyvatelstvo, které se rozhodlo se připojit k Rusku.

Vláda Ruské federace už přesto připravila pro případné další pauzy v dodávkách elektřiny rezervní zdroje. Možné je nyní napojit v nejhorším případě síť na plovoucí elektrárny či záložní zdroje z Krasnodarského kraje, které byly připravené pro olympijské hry.

Cena za ruský plyn vzroste asi o třetinu, předvídá Ukrajina

Číst článek

Dodávky proudu byly nicméně obnoveny, ale společnost Krymenergo potvrzuje, že z Ukrajiny dochází omezené množství proudu.

Vlastní zdroje elektřiny nemá Krym mnohé. Zdroje ze sovětských dob jsou buď v dezolátním stavu nebo zakonzervované. Ačkoli se na poloostrově dynamicky rozvíjí solární energetika, nemůže ani elektřina z obrovských polí solárních panelů stačit dvěma milionům obyvatel Krymu a navíc lázeňské a hotelové zóně u moře.

Krymské úřady zavádějí druhou oficiální měnu - ruský rubl

Číst článek

Otazník také visí nad dodávkami pitné vody. Zatímco jižní část disponuje artéskými studněmi, zdroji pitné vody i četnými umělými nádržemi a přehradami, sever je závislý na vodě z ukrajinského Dněpru.

Na Krymu jsou také potíže s penězi v bankách a bankomatech. Rusko již slíbilo, že bude krymské banky zásobovat asi 50 miliardami rublů v hotovosti. Rublem se na Krymu platí ode dneška. Přesto ale panuje nedůvěra ruských bank v krymské filiálky a praxe pokulhává za sliby.

Martin Dorazín, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme