Sochař Jiří Hampl vyhrál soud o autorství soch lidických dětí. Památník se odvolá

Sochař Jiří Hampl je podle dnešního rozhodnutí soudu spoluautorem sousoší lidických dětí. Soudce Vojtěch Cepl tak ve vleklém sporu neuznal argumenty Památníku Lidice, podle kterého sochař na díle vykonával pouze pomocné, nikoli tvůrčí práce. Památník Lidice se ale proti rozsudku odvolá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pomník dětských obětí války, Lidice

Pomník dětských obětí války, Lidice | Foto: Filip Jandourek

Jiří Hampl tvrdí, že dílo tvořil dohromady se svou ženou. Práci prý věnoval pětadvacet let života.

„Pracovali jsme na tom s Marií spolu. Dělejte sám pomník, kde je 82 dětí,“ říká sochař Hampl.Na tabulce u soch na pietním území v Lidicích tak musí být vedle jména jeho manželky Marie Uchytilové také jeho jméno.

„Ona měla artrózu kyčelních kloubů a chodila o dvou francouzských holích. Tak jí to přeci nenechám samotnou, to je nesmysl,“ dodal soudce, kterému dal dnes soud za pravdu.

Pomník dětským obětem války
Lidický zločin hluboce zasáhl akademickou sochařku Marii Uchytilovou. V roce 1969 se rozhodla vytvořit bronzové sousoší všech lidických dětí podle jejich skutečných podob. Na jaře roku 1995 byla zhotovena podstava obložená žulou a na ní se v bronzové podobě ke svým matkám navrátilo do Lidic prvních třicet dětí. Postupně byly instalovány další sochy a posledních sedm bylo odhaleno v roce 2000. Dnes tu stojí 42 dívek a 40 chlapců tak, jak vypadali v roce 1942.
Zdroj: Památník Lidice

Soudce uvedl, že existují dokumenty i svědecké výpovědi, které potvrzují, že Jiří Hampl své ženě vydatně pomáhal a že sochy skutečně vyráběl a že tuto činnost nelze považovat za nic jiného než za tvůrčí.

Naopak dcera Marie Uchytilové Sylvie tvrdí, že její matka by si do autorství sousoší nenechala nikým sáhnout, ani mluvit.

Spor o spoluautorství soch 82 zavražděných lidických dětí začal v roce 2008, kdy Památník Lidice vyměnil u sousoší tabulku, kde byla jako jediná autorka uvedená akademická sochařka Marie Uchytilová.

Soudce už o spoluautorství soch rozhodoval před dvěma lety, odvolací soud mu ale kauzu vrátil zpět. Spor zřejmě nekončí ani dnešním rozhodnutím. Památník Lidice se chce odvolat k vrchnímu soudu.

Památník Lidice - Pomník dětských obětí války | Foto: Public domain, Moravice

Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme