Čeští lékaři nemají léky proti odolnějšímu typu tuberkulózy, nemocných přitom přibývá

Lékaři si začínají dělat starosti s typem tuberkulózy, který odolává většině dostupných léků. Takzvaný multirezistentní druh se léčí mnohem hůř než klasická tuberkulóza a uzdravení pacienta se také prodražuje. I když se tento typ nemoci u nás objevuje každý rok, loni začal jeho počet mírně stoupat a lékaři varují před podceňováním situace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice (ilustrační foto)

Nemocnice (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Mohlo by se zdát, že ve Světový den tuberkulózy, který připadá na pondělí, lékaři zveřejní nějakou pozitivní zprávu. Opak je pravdou.

Jakkoli je tuberkulóza nebezpečná, pro české lékaře je mnohem větší hrozbou zvláštní typ této nemoci - takzvaný multirezistentní typ, který odolává většině léků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za hrozbu budoucnosti označují čeští lékaři takzvanou multirezistentní tuberkulózu. Podrobnosti zjišťovala Květa Moravcová

„Jsou třeba pacienti, která mohou být rezistentní nejen na základní léky, ale i na některé z těch méně obvyklých, vzácných na speciální dovoz,“ vysvětluje Martina Vašáková z Thomayerovy nemocnice v Praze.

Nadějí pro lidi nemocné multirezistentní tuberkulózou jsou podle ní dva nové léky. Problém je ale v tom, že čeští lékaři je stále ještě nemají.

„My se budeme snažit je do Česka dostat. Je to určitá šance pro multirezistentní pacienty, jak se vyhnout injekční léčbě nebo jak mít přijatelnější kombinaci pro léčbu,“ dodává Vašáková.

Náklady na léčbu pacientů s odolnou tuberkulózou jsou v porovnání s léčbou klasické tuberkulózy několikanásobně vyšší. Mnohatýdenní pobyty v nemocnici přijdou na statisíce korun, další desetitisíce pak stojí i více než dvouletá ambulantní léčba.

Tuberkulóza, zvláště ta odolná, se přitom podle Martiny Vašákové může pacientovi vrátit. „Samozřejmě je to onemocnění, které může recidovat. U jednoho nákladného pacienta, který byl léčen i operací, to byla druhá recidiva nemoci,“ potvrzuje lékařka.

Očkování dětí je mnohdy zbytečné

V Česku se do roku 2010 proti tuberkulóze očkovaly všechny děti. Dnes injekci dostávají jen ty, které pocházejí z rizikového prostředí. Strach o své potomky ale mají také rodiče, u kterých je riziko onemocnění extrémně nízké. Řada z nich pediatry přesto žádá, aby jejich děti očkovali.

„U dětí, kde toto riziko není, vakcína žádným benefitem není a nic dítěti nepřináší, ba právě naopak. Takové miminko, které BCG vakcínu dostane, další tři měsíce nesmí dostat žádné další očkování a v mnoha případech jsme se setkávali s reakcemi a komplikacemi, které zrovna u tohoto očkování, pakliže není indikované, jsou zbytečné,“ upozorňuje pediatrička Hana Cabrnochová, podle které v Česku loni onemocněly tuberkulózou čtyři děti a z toho tři byly očkované.

„Do doby, kdy se v České republice plošně očkovalo, jsme měli ročně hlášeny řádově stovky případů reakcí po tomto očkování. V okamžiku, kdy se očkování zrušilo, jsou to jednotlivé případy reakcí, které nemají většinou závažný charakter,“ doplnila Cabrnochová.

Předloni přibylo v Česku 611 nových pacientů s tuberkulózou, což je číslo, se kterým odborníci počítali. Onemocnění se objevuje nejčastěji u bezdomovců a některých sociálně slabých. Nakazit se člověk může jen dlouhodobým pobytem mezi těmito lidmi, onemocnět například v tramvaji nebo autobuse je podle lékařů téměř vyloučené.

Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme