Karlovarský kraj se znovu pokusí o prosazení levnějších dálničních známek

Spor o krajkou dálniční známku znovu ožívá. Poslanci za Karlovarský kraj předloží Sněmovně návrh na změnu zákona o pozemních komunikací. Pokud ho politici schválí, budou moci řidiči jezdit po regionálních dálnicích za pouhých 300 korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

R6 silnice Karlovarský kraj

R6 silnice Karlovarský kraj | Zdroj: ČTK

Levnější známu chce Karlovarský kraj zavést i proto, že mnoho motoristů používá k jízdě jen R6 a jinou dálnici v České republice nevyužijí.

Kupon by ale neplatil jen pro Karlovarský kraj, využívat by ho mohli řidiči ve všech regionech, říká náměstek hejtmana Petr Navrátil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o návrhu nových dálničních známek zjišťovala Andrea Strohmaierová

„To znamená, že pokud dnes někdo jezdí pouze do zaměstnání ze Sokola, Chebu, do Karlových Varů, a nejezdí autem do Prahy, tak by si mohl koupit známku platnou pouze pro Karlovarský kraj. Mohl by si přikoupit i sousední známku, pokud jezdí třeba do Plzně,“ vysvětluje.

Poslanecká sněmovna už návrh měla na stole, o tři hlasy ale tehdy neprošel. K překvapení všech šlo o politiky právě z Karlovarského kraje, kteří hlasovali proti.

Jeden z bývalých zákonodárců se později přiznal, že se při hlasování spletl. Ruku nezvedl ani Jan Bureš, podle kterého by státní kasa levnější známkou přicházela o peníze.

„Mně se velmi těžko vyjednává s ministerstvem dopravy, když mi za zády neustále stojí hrozba, že se sníží výnos z poplatků za dálniční síť z Karlovarského kraje. Já to osobně beru jako populistické, trochu politické téma a myslím si, že faktický dopad by to nemělo,“ řekl po hlasování.

To vyvrací starosta Chebu Pavel Vanoušek. Pokud státní politici přijmou levnější dálniční známku, nebudou o peníze přicházet spíš naopak.

„Řada lidí, kteří nejsou ochotni si koupit celostátní známku, protože se jim zdá příliš drahá, budou ochotni koupit si krajskou,“ myslí si.

Zpoplatněný úsek R6 netrápí pouze vedení Karlovarského kraje, ale také starosty obcí podél její trasy. Řidiči totiž začali rychlostní silnici objíždět, což se nelíbí radnicím ani místním občanům.

Andrea Strohmaierová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme